Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to veľký výsledok pre krajinu

.jozef Majchrák .jakub Kratochvíl .časopis .téma

Jan Surotchak, Američan žijúci na Slovensku, je členom organizácie Republicans Abroad, ktorá združuje členov Republikánskej strany žijúcich v zahraničí.

Jan Surotchak, Američan žijúci na Slovensku, je členom organizácie Republicans Abroad, ktorá združuje členov Republikánskej strany žijúcich v zahraničí.

Ste sklamaný z volebného výsledku?
Sklamaný nie. Samozrejme, ako republikán by som bol radšej, keby voľby dopadli inak, ale je veľa dôvodov, prečo ide o veľký výsledok pre krajinu.

Prečo McCain prehral?
Má to niekoľko dôvodov. Už pred voľbami bolo jasné, že okolnosti sa po vypuknutí finančnej krízy dramaticky zmenili, navyše vo verejnosti panovala veľká nespokojnosť, až 90 percent ľudí sa domnievalo, že celkové smerovanie krajiny je zlé. Za týchto okolností je zaujímavé, že senátor McCain bol vôbec schopný vyrovnanej súťaže so senátorom Obamom o úrad prezidenta. Za to, myslím, treba oceniť jeho osobne. No a ľudia sa v tejto situácii rozhodli voliť zmenu, a preto vyhral Barack Obama.

Karl Rove po posledných voľbách tvrdil, že v Amerike existuje stále republikánska väčšina. Nemyslíte si, že jedným z dôvodov McCainovej prehry mohla byť aj arogancia Republikánskej strany?
Nie, nemyslím si to. Naopak, keď sa pozrieme na rad výskumov, vyplýva z nich, že Spojené štáty naozaj sú pravicovým národom. Problémom nie je arogancia, už pred voľbami všetci vedeli, že tieto voľby budú pre republikánskeho kandidáta obzvlášť ťažké.

Čo by mal urobiť nový prezident ako prvé? Aké sú priority Baracka Obamu?
Myslím si, že to Obama nebude mať ľahké, obzvlášť kvôli veľkým tlakom z jeho vlastnej politickej strany. Demokrati sa budú dožadovať, aby zmenil niektoré doterajšie politiky. Neviem, čo bude hlavnou témou, ale myslím, že vo všeobecnosti sa od neho očakáva, že bude riešiť finančnú krízu, že sa situácia dostane pod kontrolu. Otázka je, či sa mu to podarí, ale odpoveď dá až budúcnosť. Jedno však možno povedať už dnes. Ak si niekto myslí, že problém sa dá riešiť zvýšením daní, v skutočnosti dosiahne presný opak.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite