Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americké voľby: Robme to už inak

.david Brooks .časopis .téma

Ak by som mal zosumarizovať americké prezidentské voľby 2016 v jedinej vete, povedal by som, že sme zažili sociologickú revolúciu, morálne varovanie a politickú výzvu.

Americké voľby: Robme to už inak Lafargue Damien/ABACA/profimedia Tohtoročné udalosti ukázali, že politiku treba začať robiť inak. Prevláda potreba tretej strany.

sociologicky bola táto kampaň lekciou toho, ako sa spoločnosti dokážu štiepiť. Trumpova kampaň bola ako povodeň, ktorá so sebou strhla pôdu, pod ktorou sa náhle ukázali a ešte viac rozšírili priehlbiny, škáry a trhliny.

Sme omnoho rozdelenejšia spoločnosť, než sme si mysleli. Vzdelaní a menej vzdelaní ľudia odlišne vnímajú svet a odlišne hlasujú vo voľbách. Tak je to s mužmi a ženami, čiernymi a bielymi, rodenými Američanmi a imigrantmi, mladými a starými, mestským a vidieckym obyvateľstvom.

Radi uvažujeme o demokracii ako o zápase ideí a procese individuálneho uvažovania, no tento rok sa nám stala osudnejšou demografia. Kampane nás zatlačili späť do našich kmeňových bunkrov. Američania sa dnes zdajú omnoho viac, než kedykoľvek predtým klanoví a neschopní rozumieť jeden druhému.

Tento rok sa však legitímna spoločenská vzbura zvrtla a chopila sa deštruktívnych prostriedkov. Počas posledných päťdesiatich rokov väčšina z nás ťažila z feminizmu, z hnutia za občianske práva, z masovej imigrácie, z veku informácií a zo sexuálnej revolúcie. No, ako poznamenal Charles Murray, jednu triedu pranierovali všetky tieto trendy: bielych robotníkov.

Biela pracujúca trieda mala kedysi komfortné miesto v jadre americkej idey, no dnes jej členovia videli, že ich zručnosti sa znehodnocujú, ich štvrte sa menia, ich mužskosť sa delegitimizuje, ich rodinné štruktúry sú zdecimované, dôstojnosť zmazaná a základná slušnosť problematická. Ako ľudia na okraji sa všetci títo ľudia cítili neviditeľní, odcudzení a kultúrne frustrovaní. A tak tento rok robotníci odmietli svojich podnikových pánov a prevzali kontrolu nad Republikánskou stranou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite