Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin M. Šimečka: V Bratislave zažívam šok z priestoru

.andrej Bán .časopis .téma

Rozhovor s publicistom a spisovateľom Martinom Šimečkom o živote v Bratislave, o verejnom priestore a o polemike, ktorú v septembri vyvolal jeho článok pre Denník N.

Martin M. Šimečka: V Bratislave zažívam šok z priestoru Michal Burza/SITA

koncom leta, pred samitom lídrov EÚ, si napísal kritický článok o Bratislave. Predpokladal si, že to vyvolá takú búrlivú verejnú polemiku, do ktorej sa zapoja Michal Hvorecký, Silvestetr Lavrík a iní?

Ani nie, ja som sa nad tým príliš nezamýšľal. Bolo mi to jedno. Skôr ma prekvapilo, že reagovali na niečo úplne iné, než som napísal. Ja som písal o urbánnom verejnom priestore, za ktorý je to mesto zodpovedné. A Mišo písal o bohatom kultúrnom živote, čo je úplne iná téma. Nerozumiem tomu, aj keď to chápem, ak si robí PR. Ale trochu ma naštvali odkazy, aby som išiel do tej Prahy, keď ju mám tak rád. To som zažil v 90. rokoch, keď ma Slováci vyháňali po tom, čo som napísal esej o jazyku. To bolo podobné. Aj vtedy som to myslel dobre. Kritizoval som nacionalizmus a napísal som, že čeština má svoje pôvaby, čo tu pomaly všetkých rozzúrilo.

hvorecký píše, že tvoj článok dokazuje jediné – už v Bratislave nežiješ, pretože bývaš a pracuješ v Prahe. Ako je to?

Je pravda, že do Prahy som dochádzal desať rokov. Áno, aj Praha mala obrovské množstvo problémov; developeri, všetok ten bordel. Za primátora Béma to bola katastrofa, ale za ostatných desať rokov naozaj veľmi zmenilo. Štvrte ako Karlín, Vinohrady, Žižkov alebo Dejvice začali mať svojho ducha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite