Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Darované mesto

.michal Novota .časopis .téma

Už niekoľko rokov sa vždy 1. novembra popoludní niekoľko Bratislavčanov pozvaných Petržalským okrášľovacím spolkom (kam patrí aj autor) zíde na malom vojenskom cintoríne v bratislavských Kopčanoch. Skromná dušičková spomienka na vojakov tam pochovaných hovorí o identite Bratislavy viac, ako by ste čakali.

vojenský cintorín je ďaleko za poslednými panelákmi v poliach. Vedie k nemu asfaltka, ktorá pred štvrťstoročím slúžila pohraničiarom. Tí tu s pomocou ostnatého drôtu, ostrých nábojov a agresívnych vlčiakov strážili pred slobodou Bratislavu – mesto mieru.” Azda tu niekde vznikol ten populárny vtip, ktorý už mladšie generácie nechápu. Prechádza sa otec so synom na konci Petržalky. Syn ukazuje na hraničný plot a pýta sa: „Oci, čo je za tým plotom?“ „My,“ odpovedá pokorne otec. Kedysi smrteľne nebezpečná hranica je vzdialená niekoľko metrov, od brány cintorína vidieť biely kameň s veľkým písmenom Ö.

Vyzerá to tu pokojne, inak ako na mraveniskách mestských cintorínov. Z Bratislavy vidno len obrátený stôl Hradu v diaľke na kopci. Okolo je udržiavaný trávnik s popadanými jesenným lístím a z neho trčia biele kríže. Pokoj ruší len zvuk diaľnice a vrchná kovová strielňa vojenského bunkra, s ktorým areál hraničí. Mal zastaviť Hitlerove tanky od Rakúska, no nakoniec si ho Hitler v roku 1938 prišiel pozrieť ako atrakciu. Krížov je tu 331 a jeden veľký v strede. Pri ňom stojí v pochodových radoch vojenská kapela v dobových uniformách z čias Rakúsko-Uhorska. Muzikanti zahrajú niekoľko melancholických smútočných pochodov. Prehovorí katolícky aj evanjelický kňaz. Vojenskí pridelenci ambasád v Bratislave položia vence.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite