Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nefritová ríša

.martin Mojžiš .časopis .kultúra

Anglické slovo jade znamená jednak nefrit (zelený drahokam) a jednak mrchu. V názve počítačovej hry Jade Empire, odhrávajúcej sa v starej Číne, je toto slovo zjavne myslené v tom prvom význame. A menej zjavne aj v tom druhom. Ale to sa ukazuje len postupne a celkom sa to vyjaví až na konci hry.

Nefritová ríša

jade Empire je klasická hra žánru RPG (role playing game), v ktorej je vaša postava súčasťou nejakého príbehu, väčšinou vo fantasy alebo sci-fi prostredí. Dobrá RPG hra je niečo ako dobrá kniha jedného z týchto žánrov. Najdôležitejší je príbeh a v jeho rámci dobre napísané dialógy. Pomerne dôležitá je aj atmosféra, ale bez zaujímavého príbehu je všetka práca s grafikou, zvukom a hudbou v podstate len prikrývaním neuspokojivého obsahu. Týmito vecami však Jade Empire nijako neohuruje, pretože ide o relatívne starú hru (prvé vydanie je z roku 2005). Dnes je aktuálna len preto, lebo sa práve dočkala vydania pre operačný systém iOS, čiže pre iPhone a iPad.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite