Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Privrieť oči, keď pália tanky

.anton Vydra .časopis .kultúra

Je zvláštne dívať sa na fotografiu detí nastúpených v šíkoch ako na nejakej spartakiáde, pričom každé z nich drží v rukách pušku s bodcom. A na ich tvárach žiari oddaný občiansky úsmev.

keď v roku 1930 švajčiarsky psychiater Ludwig Binswanger uvažoval o sne a realite, napísal, že život človeka sa odohráva vždy na dvoch póloch. Na jednej strane je to náš biologický život a dejiny, ako sa naozaj odohrali. Na druhej strane sú to zas naše vnútorné, často snové osobné príbehy; naše prispôsobené, fiktívne dejiny. A hoci „vnútorný príbeh života nemožno zamieňať s vonkajším príbehom či s dejinami sveta“, píše Binsvanger, to, čo obe zložky prepája, je naša existencia. Inými slovami, naše sny – či už nočné, alebo bdelé – majú veľký vplyv na to, ako žijeme.

galéria či múzeum?

Slovenská národná galéria pripravila v Esterházyho paláci v Bratislave novú výstavu kurátoriek Kataríny Bajcurovej, Petry Hanákovej a Bohumily Koklesovej. Výstava nesie názov Sen x skutočnosť a pod názvom sa spresňuje, že ide o tému umenia a propagandy v období medzi rokmi 1939 až 1945. To má zvýrazniť aj plagát výstavy. Slovo „sen“ sa na ňom uvádza v jednoduchom bezpätkovom písme, zatiaľ čo slovo „skutočnosť“ je vysádzané fontom odkazujúcim na staré nemecké písmo Fraktur, známejšie vo verzii Švabach, ktoré tu zjavne symbolizuje nacizmus. Paradoxom však je, že Hitler a jeho písmoznalci font Fraktur odmietli, pretože sa zakladal na švabašských židovských literách. A tak ho už od roku 1941 nariadili nahradiť starším románskym fontom Antique. Lenže to je podobné ako s tým Binswangerom: jedna vec sú dejiny, ako sa naozaj odohrali, druhá zas naše prispôsobené symboly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite