Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: D alebo H?

.marína Gálisová .časopis .téma

Kto sa stane prezidentom Spojených štátov amerických? Pokúsime sa to odhadnúť. No bez ohľadu na to, kto zvíťazí, tieto voľby vojdú do dejín.

Téma: D alebo H? Emilio Morenatti/AP/SITA

pre obidve hlavné strany sú tieto voľby míľnikom. Nepríjemným, ale o to významnejším. Končí sa éra republikánov aj demokratov, ako ich v posledných desaťročiach poznáme. Pre svet to môže mať vážne dôsledky.

korene frustrácie

Ôsmeho novembra sa rozhodne o tom, kto nasledujúce štyri roky ovládne Biely dom. Bude to po kampani, ktorá miestami pripomínala vojnu. Nie náhodou. Američania prežívajú jedno zo svojich najfrustrujúcejších období.

Podľa prieskumov mali americkí občania pocit, že ich krajina sa uberá správnym smerom, naposledy v prvej polovici roku 2009. Odvtedy nespokojnosť len rastie. Práve uprostred takej blbej nálady sa v roku 2012 podarilo Barackovi Obamovi znovuzvolenie do funkcie. Samozrejme, pomohla mu neschopnosť republikánov: postavili proti nemu Mitta Romneyho, a ten nemohol byť silným kandidátom. Už vtedy sa totiž menili pomery, Američania otrasení pádom ekonomiky sa preberali z dlhoročného sna o prosperite. Mnohí pochopili, že na blahobyt, v akom žili ešte ich rodičia, nikdy v živote nedosiahnu.

Podľa Pew Research Center recesia, ktorá sa začala v decembri 2007 a skončila sa v júni 2009, takmer o polovicu zmenšila priemernú čistú hodnotu majetku amerických rodín. „Mimoriadne prudko to zasiahlo domácnosti so strednými a nízkymi príjmami,“ píšu v článku Republicans Rode Waves of Populism, Until They Crashed the Party (Republikáni sa zviezli na vlnách populizmu, až so svojou stranou stroskotali) autori Gerald F. Seib a Patrick O’Connor. „Američania bez vysokoškolského diplomu utrpeli väčší otras než ktorákoľvek iná skupina obyvateľstva,“ dodávajú. Bola to živná pôda pre kandidátov, ktorí vinníkov situácie hľadali medzi elitami.

bezprizorní voliči

Hlasy tých Američanov, ktorí sa proti elitám búrili, k sebe Romney nemohol pritiahnuť. Nie preto, že patril k vrstve, ktorú boj o živobytie netrápi. Problém bol skôr v tom, že o týchto témach dôveryhodne nehovoril. A ponechal veľkú časť potenciálnych voličov bezprizorných. Ale aj iní ich oblúkom obišli, akoby nik netušil, že sa z týchto ľudí stane volebná sila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite