Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sláva, kokaín a pád

.peter Bálik .časopis .kultúra

Pred devätnástimi rokmi vyšiel album, ktorý oklamal celý svet. Be Here Now od manchesterských Oasis bol donedávna najrýchlejšie predávaným debutom všetkých čias. Aj kritici ho vyniesli do nebies. Dnes ho vnímame skôr ako premárnenú šancu a symbol začiatku konca britpopu.

podľa niektorých boli Oasis nástupcami The Beatles, podľa iných neboli dobrí ani ako Slade. Nikto však nemôže pochybovať o tom, že Oasis boli lídrami veľkej britpopovej revolúcie v polovici deväťdesiatych rokov, ktorá po rokoch sucha vrátila Britániu na vrchol hudobného šoubiznisu.

„To, čo nám trvalo tri roky, The Beatles zvládli až za osem,“ povedal nedávno Liam Gallagher, spevák Oasis. Samozrejme, jeho slová musíme brať s rezervou, Liamovi to rýchlejšie hovorí, ako myslí, no v niečom je tento výrok pravdivý. Oasis skutočne potrebovali len tri roky na to, aby sa z neznámej partie z Manchesteru stala megakapela, ktorá v roku 1996 dvakrát po sebe vypredala vystúpenie v Knebworthe. Zvedavých na nich bolo 200-tisíc ľudí. Oasis sú nateraz minulosťou, ale ich odkaz je stále prítomný. Kapela sa nedávno pripomenula dvoma udalosťami. Dokumentárnym filmom Supersonic a reedíciou svojho tretieho albumu Be Here Now.

nástup britpopu

Dodnes sa vedú krčmové debaty o tom, kedy to vlastne začalo ísť s Oasis z kopca. Niektorí tvrdia, že pád nastal po tom, ako si gitarista Noel Gallagher potriasol ruku s britským premiérom Tonym Blairom. Iní ich koniec spájajú s vystúpením na Knebworthe. No skutočným a rukolapným dôkazom ich ústupu z pozície najväčšej kapely sveta je tretí album Oasis Be Here Now. Nahrávka vyšla pred devätnástimi rokmi a donedávna bola najrýchlejšie predávaným nosičom všetkých čias, až kým ju nedávno neprekonala Adele so svojím albumom 25.

Oasis boli nekorunovanými kráľmi britpopového hnutia, ktoré oživilo ducha šesťdesiatych rokov, teda obdobia, keď britská kultúra dominovala celému svetu. Jej lídrami boli mladí britskí hudobníci, ktorí síce nezažili zlaté šestedesiate, ale vyrástli na zbierke platní svojich rodičov. Ich vzormi boli Beatles, Kinks, Rolling Stones a David Bowie. K nimi priradili modkapely ako Small Faces, The Who a The Jam s Paulom Wellerom. Dôležitou súčasťou ich diskografie bol punkrock a nová vlna. Z ôsmej dekády vzali na milosť hádam jedine The Smiths. Väčšina z nich z britpopu spravila kultúrnu tému – milovali všetko, čo je britské a odmietali všetko americké vrátane vtedajšieho grunge. Tento názor nezostal len pri hudbe, ale dostal sa do reklamy, filmu, výtvarného umenia a politiky.

Za vôbec prvý britpopový album sa považuje Modern Life Is Rubbish (1993) od Blur, ktorá opustila vtedajšie módne indie podhubie a nahrala album presne podľa toho, na akej hudbe jej členovia vyrastali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite