Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachráňte Aleppo!

.andrej Bán .časopis .fototéma

Na severe Sýrie sa páchajú ťažké vojnové zločiny, ktorým medzinárodné spoločenstvo nedokáže zabrániť. Kto sa skrýva za slovíčkom „sa“? Rusko a jeho chránenec, prezident Baššár al-Asad.

ak majú nadchádzajúce americké prezidentské voľby jeden výrazný neželaný efekt, je ním nepochybne pocit, ba až istota Putina, že si práve teraz, do začiatku novembra, môže dovoliť doslova čokoľvek – Obama proti nemu tvrdo nezasiahne, nechce ohroziť dnes už takmer isté šance Clintonovej na víťazstvo. Bezhraničná drzosť Ruska, ktoré dlho a nehanebne bombarduje aj alebo najmä (vyberte si) nemocnice, školy, pekárne, obytné domy a iné podobné ciele vo východnom Aleppe, už poburuje celé medzinárodné spoločenstvo.

Fotografie a videá, ktoré odtiaľ posielajú stringeri (miestni spolupracovníci veľkých agentúr ako AP, Reuters či AFP) sú desivé podobne, ako bol desivý pohľad na mestá zničené v 2. svetovej vojne, vo Vietname, v Iraku v Libanone či v Groznom alebo Sarajeve. Nemenej desivé sú svedectvá tých zopár obyvateľov kedysi dvojmiliónového Aleppa, najväčšieho mesta v krajine, obchodného centra Sýrie. ktoré poskytli prostredníctvom aplikácií Skype alebo WhatsApp rozhovory britského Guardianu. Telefonické spojenie so svetom väčšinou nemajú.

Vo východnej časti mesta, obkľúčenej a brutálne bombardovanej, ostáva zablokovaných asi 200-tisíc ľudí. Nemôžu odísť. Buď nie sú k dispozícii únikové koridory, alebo ich iba nakrátko otvoria a vôbec nie sú bezpečné. Dôkazom môže byť aj evidentný vojnový zločin – septembrový útok na humanitárny konvoj, pri ktorom zahynulo dvadsať ľudí. V oblasti v tom čase boli dve ruské vojenské lietadlá. Pohoršená Moskva zodpovednosť, pochopiteľne, odmieta. Ešte častejšie sa odohráva čosi iné: rebeli civilistov násilím v Aleppe držia ako svoje živé štíty. Podobne, ako sa to teraz deje a bude diať v irackom Mosule, kde armáda, Kurdi a milície začali mohutnú ofenzívu proti Islamskému štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite