Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Viskupič: Keby bol ten Danko normálny

.eva Čobejová .michal Novota .časopis .rozhovor

Spolu so svojím bratrancom zakladal hnutie Obyčajní ľudia. Na rozdiel od Igora Matoviča nie je až taký šoumen, nie je konzervatívny človek a nemá politické, skôr exekutívne ambície. Na otázku, čo bude s hnutím, ak Matovič stratí mandát, nemá zatiaľ odpoveď.

Jozef Viskupič: Keby bol ten Danko normálny Boris Németh

hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa ocitlo v krízovej situácii. Z parlamentu odchádza Daniel Lipšic a možno aj Igor Matovič. Existujú v hnutí viaceré názory, akým smerom sa teraz vydať?

Náš klub tvorí devätnásť ľudí, ktorí sa dostali do parlamentu, a máme špecifický spôsob rozhodovania, lebo stranícke, politické aj poslanecké veci rieši ten istý orgán – poslanecký klub. Spôsob rozhodovania je tak maximálne demokratický, klub vybrali ľudia vo voľbách, ale niekedy je veľmi málo flexibilný. To ja často kritizujem. Ale takto to bolo od začiatku v OĽaNO nastavené. Ľudia, ktorí prešli voľbami a sú poslancami, rozhodujú o politike hnutia, ale často aj o operatíve, a to niekedy škrípe.

ako spracúvate odchod Daniela Lipšica, čo to bude pre vás znamenať?

V niečom akoby nás to viac zomklo, je tu teraz vyššia miera súdržnosti v klube aj hnutí, čo nám možno aj pomôže. Lebo tým, ako je OĽaNO vystavané a že má v DNA zapísané, že ide o nezávislé osobnosti, pripomína občas samostatné ostrovy ťahajúce svoju vlastnú agendu. Teraz mám pocit, akoby sa ľudia viac spojili a možno to niektoré procesy aj urýchli. Dano hovorí, že z politiky neodchádza úplne, mohol by byť niečo ako poradca, to by nám mohlo pomôcť.

máte predstavu, čo bude s Lipšicovou NOVOU?

Z môjho pohľadu by mala byť viacej zjednotená s OĽaNO. Gábor Grendel nahradí Dana Lipšica zrejme aj v politických funkciách v parlamente, a to je dobre.

smeruje teda OĽaNO k podobe štandardnej politickej strany?

Hnutím zostaneme, aj keď rozdiel medzi stranou a hnutím – to sú len nuansy. Ale niektoré veci budeme musieť urobiť flexibilnejšie a autentickejšie. Moja srdcovka je – spraviť regionálny tím, aby sme obstáli aj v iných typoch politickej súťaže, nielen na centrálnej úrovni. Odmietame klasický stranícky princíp, kde sa kariérne rastie v straníckych štruktúrach, ale chceme urobiť kompromis – vytvoriť autentické prostredie, také, aby sa v ňom ľudia chceli angažovať a nemuseli napĺňať parametre straníckosti, ale zároveň aby to malo vyššiu mieru operativity, poriadku a zrozumiteľnosti pre širokú verejnosť.

ale keby sa človek do toho hnutia zapojil, tak má nejakú možnosť ovplyvniť, kto stojí na čele hnutia, kto bude kandidovať do parlamentu a podobne?

O tom, kto stojí na čele hnutia, rozhodujú vo voľbách voliči, a to krúžkami. Zároveň si myslím, že okolo hnutia by mali byť spolupracujúci experti, registrovaní sympatizanti a musíme otvoriť aj možnosť členstva. Chceme byť masové hnutie. Okrem toho na tematickej či regionálnej báze by mali vzniknúť entity, aby mohli aj nominovať ľudí na kandidátku. Najviac si vážime našu nezávislosť od oligarchov, preto vedenie stále odmieta akýkoľvek finančný dar z externého prostredia a odmieta členské. Stojíme pred dosť veľkým rozhodnutím, lebo každý politický projekt počíta s istou formou členského príspevku, tomu sa však chceme vyhnúť.

bude sa teda dať voliť aj líder hnutia?

Nechcem z kuchyne prezrádzať viac než treba. Doteraz to bolo zadefinované tak, že kto má najviac krúžkov vo voľbách, stáva sa lídrom. Igor kandidoval z konca kandidátky a keďže svoje postavenie jednotky obhájil, je stále lídrom. Lebo náš „kongres“ sú de facto voľby a tie rozhodujú aj o najvyššom politickom vedení.

Boris Németh

oĽaNO sa zdá funkčný projekt v opozícii, ale nie pre vládnu koalíciu, kde je potrebný často jednotný hlas a pri takomto voľnom hnutí bez straníckej disciplíny sa vláda ťažko môže spoliehať na nezávislé osobnosti. Nikto nemôže zaručiť, ako tí ľudia budú hlasovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite