Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrat P+L

.peter Bálik .časopis .kultúra

Mal to byť veľký protivojnový opus, no divadelný muzikál Peter a Lucia z pera tvorcov mimoriadne úspešného Neberte nám princeznú skončil takmer v zabudnutí. Toto je jeho príbeh.

Návrat P+L Boris Németh Jakub Ursiny a Dorota Nvotová ako Peter a Lucia z rovnomenného muzikálu, ktorý preniesli na koncertné pódiá.

takmer každý pozná filmový muzikál s Marikou Gombitovou a Mirom Žbirkom a hudbou Deža Ursinyho Neberte nám princeznú. Znalci vedia, že jej autori, spisovateľka Alta Vášová, skladateľ Dežo Ursiny a textár Ján Štrasser, majú za sebou aj menej známy televízny film Niekto ako ja. No a je tu ešte jeden projekt, ktorý sa v čase svojho vzniku v druhej polovici osemdesiatych rokov nerealizoval a na dlhý čas skončil v šuplíku. Divadelný muzikál Peter a Lucia s protivojnovým posolstvom sa podarilo oživiť až na Malej scéne pred tromi rokmi, no po pár mesiacoch sa z programu vytratil aj napriek vypredaným predstaveniam. Dežov syn Jakub spolu s Dorotou Nvotovou a skupinou Talent Transport ho nedávno oživili pre koncertné pódiá.

pocta Rollandovi

Alta Vášová napísala libreto k divadelnému muzikálu podľa rovnomennej knihy Romaina Rollanda v roku 1987. Jej synovia práve dorástli do veku vojenskej služby. Materiál pomenovala P+L, tak ako to píšu decká kriedou po múroch. „Uvedomila som si krvavú stopu našej civilizácie. To, že politici, generáli, dedovia a otcovia posielajú mladých namiesto seba na nezmyselnú smrť,“ hovorí spisovateľka, ktorá libreto napísala ako poctu Rollandovi. Francúzsky autor vydal svoju novelu po prvej svetovej vojne, otrasený krutou realitou zabúdania. „Veril, že sa to už nebude opakovať...“ dodáva autorka, ktorá napísala libreto a základy piesní podľa motívu Rollandovej knihy Peter a Lucia, kde proti krutosti vojny stojí iba krehkosť lásky. Materiál neskôr odovzdala textárovi Jánovi Štrasserovi a hudobníkovi Dežovi Ursinymu, aby k nemu spravili piesne. „Dežova hudba podporila osudovosť a závažnosť témy, vytvorila uhrančivú atmosféru,“ spomína Alta Vášová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite