Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Editoriál: Václav Havel 80

.štefan Hríb .časopis .editorial

Každý je vraj nahraditeľný. Prečo je potom stredná Európa bez Václava Havla natoľko iná? Prečo sme uzavretejší voči svetu aj sebe navzájom? A prečo sa tu rozťahuje prázdno, ktoré zapĺňajú extrémy?

Editoriál: Václav Havel 80 Natália Ložeková/Natalialozekova.sk

nedávno som sa v Havlíčkovom Brode zúčastnil na verejnej diskusii o svete bez Havla. S Michaelom Žantovským a Alexom Kaczorovským sme sa v mnohom zhodli, ale jedna nezhoda s poľským priateľom mi dodnes sídli v pamäti. Podľa Alexa bol Václav Havel oveľa úspešnejší ako disident, než ako prezident, pretože po Novembri mu z jeho plánov takmer nič nevyšlo.

„Pán prezident, chýbate nám.“

Oponoval som, že ponovembrové ústavné garancie slobody a ukotvenie Česka a Slovenska v NATO a EÚ boli predsa tými najväčšími úspechmi, aké mohol český prezident dosiahnuť. Ale v niečom Alexovi rozumiem. Havlovi sa pod rukami rozpadlo Československo, Česko aj Slovensko si potom nepekne rozparcelovali Klaus, Mečiar a kmotri v pozadí, a ani občianska spoločnosť tu nerozkvitla tak, ako o tom autor Moci bezmocných vždy sníval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite