Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

František Jozef: Cisár celkom zblízka

.eva Čobejová .časopis .téma

Je možno paradoxné, že cisár František Jozef I. nie je pre dnešné generácie atraktívny ani tak svojím vládnutím, vojenským velením či politickými rozhodnutiami, ako skôr svojím manželstvom.

František Jozef: Cisár celkom zblízka WIEN MUSEUM/IMAGNO/PROFIMEDIA František Jozef I. v roku 1916 vo svojej pracovni s portrétom Sissi na stene v zámku Schönbrunn. Obraz vytvoril Franz von Matsch.

príbehu cisára a jeho Sissi dnes výdatne napomáha aj turistický priemysel vo Viedni. Film a televízia z cisárovej nešťastnej manželky vyrobili akýsi prototyp emancipovanej slobodomyseľnej ženy. A vďaka tomu je dnes pre širšie vrstvy, nezaujímajúce sa o históriu či politiku, František Jozef známy najmä ako muž, čo si vzal Sissi a nedokázal s ňou viesť normálny manželský život.

Akoby nestačilo, že nefungoval manželský vzťah a že cisárovna Alžbeta sa menila na čoraz čudáckejšiu, nepokojnejšiu a excentrickejšiu osobu, prišla ďalšia tragédia, ktorá zasiahla cisára na najcitlivejšom mieste: samovražda korunného princa Rudolfa, jediného mužského potomka cisárskych manželov. Nástupca trónu sa potom musel hľadať u iných príbuzných. Najmä po tejto tragickej udalosti v roku 1889 sa cisárovo panovanie stávalo čoraz byrokratickejšie a mechanickejšie.

„Cisár mal skutočnú radosť len vtedy, keď mohol byť na poľovačke alebo na manévroch.“

O tom, ako vlastne vyzeral bežný život cisára, existuje pozoruhodné svedectvo človeka, ktorý pracoval pre cisára. Ide o pamäti komorníka Eugena Ketterla. Mnohí historici nad nimi trošku ohŕňajú noc ako nad bulvarizovanými dejinami. Navyše komorník Ketterle, ktorý bol v dvorskej hierarchii vysoko a bol roky v tesnej blízkosti cisára, sa neobmedzil iba na podrobné opisy, ako cisár fungoval vo svojom súkromí, ale odvážil sa aj na širšie politické úvahy, a tie nie sú vždy hodnoverné.

Hoci sa v úvode českého vydania knihy píše, že Eugen Ketterle bol Slovák, niektorí historici majú v tomto smere pochybnosti. Ketterle sám uvádza, že jeho rodina žila vo Viedni, otec tam mal malý obchod s fajkami. Do služby v cisárskom dome sa dostal ako tridsaťpäťročný, prvé dva roky slúžil v kuchyni, ale potom jeho kariéra prudko vyletela hore – stal sa osobným komorníkom cisára a na starosť dostal šatník. Jeho služba sa začala v roku 1894 a po boku cisára bol až do jeho konca. Zažil teda už skôr úpadok dvora, ktorý starnúci cisár nedokázal zastaviť.

Ketterleho pamäti naozaj poodhaľujú cisárovo súkromie. A pre históriu majú občas zmysel aj podobné „bulvárne“ informácie, dopĺňajú obraz panovníka, ktorý napriek všetkej cisársko-kráľovskej aure bol najmä človekom so svojimi starosťami a radosťami.

úradovanie a sebaovládanie

Bez ohľadu na to, aký máme názor na panovnícke schopnosti tohto muža, za obdiv stojí jeho pracovitosť a silný pocit pre zodpovednosť. Aj Ketterle zdôrazňuje známu skutočnosť, že cisár každý deň vstával o pol štvrtej ráno. Komorník v tomto čase pristúpil k cisárovmu lôžku a zobudil ho slovami: „Kladiem sa k nohám Vášho veličenstva a prajem dobré ráno.“ Cisár zakaždým poďakoval a opýtal sa na počasie. Potom vstal a začala sa ranná toaleta, umývanie, česanie, obliekanie. Ketterle práve tento čas využíval aj na rôzne osobné prosby, pozorovania či varovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite