Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Editoriál: Daniel Lipšic a generačný problém

.štefan Hríb .časopis .editorial

Spôsob, akým sa Daniel Lipšic vyrovnal s nehodou, pri ktorej zahynul človek, je ako jediný správny. Jeho odchod z aktívnej politiky však vyvoláva otázku, ktorej sa nemožno vyhnúť.

Editoriál: Daniel Lipšic a generačný problém Ilustrácia Natália Ložeková/Natalialozekova.sk

november 1989 bol okrem iného vytvorením priestoru pre slobodnú politickú súťaž. Očakávalo sa, že po zakladajúcej garnitúre ľudí okolo VPN a KDH prídu postupne noví, komunizmom nepoznačení lídri, ktorí posunú Československo k normálne fungujúcej demokracii. Keď sa však po 26 rokoch pozrieme na politickú elitu, je do očí bijúce, že noví lídri, vnútorným rozmerom porovnateľní s novembrovou garnitúrou, tu chýbajú. Kde sa stratili?

Po Novembri vznikli na Slovensku dve skupiny, ktoré mali potenciál prebrať štafetu po generácii Fedora Gála a Jána Čarnogurského. V tej prvej boli občianski demokrati od Ivana Mikloša až po Ondreja Dostála, v tej druhej boli kresťanskí demokrati od Mikuláša Dzurindu a Vladimíra Palka až po Daniela Lipšica, Milana Krajniaka či Rada Procházku. Tí všetci sú však dnes buď úplne mimo, alebo len na okraji. Prečo?

„Keď sa po 26 rokoch pozrieme na politickú elitu, je do očí bijúce, že noví lídri, vnútorným rozmerom porovnateľní s novembrovou garnitúrou, tu chýbajú.“

Mladí občianski demokrati svoju šancu stratili v okamihu, keď sa Ivan Mikloš rozhodol pridať k SDKÚ ako strane reforiem, ale aj moci a politického biznisu. Ich rezervoár bol totiž taký úzky, že odchod Mikloša zastavil celý vývoj tohto nádejného prostredia. Čestnou výnimkou je Ondrej Dostál, to je však na generačný hlas zúfalo málo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite