Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zázrak na Hudsone

.peter Bálik .časopis .kultúra

V časoch nezmyselných komiksových superhrdinov prichádza do našich kín film Sully o skutočnom hrdinovi. Kapitánovi lietadla, ktorý zázračným pristátím na rieke Hudson zachránil desiatky životov.

Zázrak na Hudsone WarnerBros.Pictures/AP/SITA Tom Hanks ako Chesley Sullenberger a Aaron Eckhart ako Jeffrey Skyles si vo filme Sully zahrali pilotov, ktorým sa podarilo pristáť na rieke Hudson.

ešte dnes sa mnohým vybaví ten obraz v hlave. V januári 2009 na rieku Hudson v New Yorku núdzovo dosadlo dopravné lietadlo a zázrakom sa nikomu zo 155 ľudí na palube nič nestalo. K lietadlu sa rýchlo priblížili lode a všetkých pasažierov vrátane piatich členov posádky (dvoch pilotov a troch letušiek) zachránili pred utopením v ľadovej vode.

Tieto zábery obleteli celý svet, ktorý vzdal hold kapitánovi lietadla Chesleymu „Sully“ Sullenbergerovi a jeho kopilotovi Jeffreymu Skilesovi za úchvatný letecký manéver. Pristátia na vode sa končia zvyčajne tragicky, no pilot sa vyhol nárazu do mosta a pristál na vode s precíznou dokonalosťou, ktorú médiá označili za „zázrak na rieke Hudson“.

Americký režisér Clint Eastwood nakrútil o pamätnom okamihu celovečerný film Sully s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, ktorý prišiel minulý týždeň do našich kín. Keby sa dej odohrával len v súvislosti so samotným letom US Airways Flight 1549, nič nové by asi nepriniesol. Fakty sú dávno známe. Osemdesiatšesťročný autor výborných dramatických filmov ako Tajomná rieka, Gran Torino alebo Million Dollar Baby sa však zameral na udalosti potom, ktoré zostali divákovi skryté a týkali sa kontroverzného vyšetrovania činu leteckou komisiou.

zrážka s husami

Vráťme sa však k samotnej udalosti. Dňa 15. januára 2009 panovalo ráno v New Yorku slnečné, ale chladné počasie. Z jedného z menších newyorských letísk LaGuardia práve vyštartoval Airbus A320 na pravidelnej linke do mesta Charlotte. Let mal trvať dve hodiny. Po štarte stúpal 400-kilometrovou rýchlosťou nad husto obývaným Bronxom. Po 54 sekundách, keď dosiahol výšku 1 000 metrov, zrazil sa s kŕdľom sťahovavých husí. Niektoré z nich pohltili oba motory. Ozval sa náraz, lietadlo sa zatriaslo a oba motory vzápätí zlyhali. Sullenberger sa ihneď spojil s vežou, že sa ihneď vracia na LaGuardiu.

„Je dobré pripomenúť si človeka, ktorý zachránil 155 ľudí na základe svojich dlhoročných skúseností, vďaka ktorým dokázal prekonať nezvratný osud.“

Piloti sa ešte snažili spustiť aspoň jeden z motorov, ale neúspešne. Sullenberger si v hlave vypočítal, že na LaGuardiu už nedoletí a po chvíli si uvedomil , že do úvahy neprichádzalo ani najbližšie letisko v New Jersey. Po vyradení motorov sa z lietadla stal obrovský ťažko ovládateľný klzák, ktorý klesal príliš rýchlo. Návratom na letiská by Sullenberger riskoval, že by spadol do husto obývaného New Yorku. Zostávali len dve minúty vo vzduchu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite