Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bolo to neláskavé riešenie

.lukáš Krivošík .eva Čobejová .časopis .téma

Ľubomír Batka je dekanom Evanjelickej bohosloveckej fakulty a je aj členom Vieroučného výboru ECAV na Slovensku. Aj on patrí k tým teológom, čo sa zastali Jakuba Pavlúsa.

Bolo to neláskavé riešenie Boris Németh Dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Ľubomír Batka.

štrnásť teológov z Evanjelickej bohosloveckej fakulty napísalo otvorený list na podporu kaplána Jakuba Pavlúsa. Jedným zo spoluatorov a signatárov ste aj vy. Prečo vznikol ten list?

My pedagógovia a doktorandi Evanjelickej bohosloveckej fakulty sa snažíme diferencovať v tejto záležitosti a poukázať predovšetkým na spôsob, akým bol kaplán Jakub Pavlús zbavený služby v Evanjelickej cirkvi. Jeho argumentácia sa pohybovala v rovine osobného presvedčenia, nevystupoval so svojimi názormi ako farár na kazateľnici, ani to nevyučoval, ale prezentoval svoj osobný názor. A myslíme si, že v tradícii evanjelickej teológie je sloboda svedomia veľmi dôležitá – v etických otázkach. Riešenie biskupov, ktorí veľmi promptne nepredĺžili jeho pracovnú zmluvu, ktorá bola uzavretá na určitý čas, bolo dosť neláskavé a neľudsky zasiahlo do jeho života. Myslíme si, že aj v cirkvi je priestor na to, aby sa o etických otázkach otvorene diskutovalo. V evanjelickej teológii reálne vidíme, že existuje aj pluralita názorov v etických otázkach a nevnímame to ako niečo negatívne, ale skôr pozitívne.

a keby mal farár osobný názor, že Boh neexistuje, ale nerozprával by o tom v kostole, bol by to už problém?

V prípade Jakuba Pavlúsa sa pohybujeme primárne v otázkach etiky, nie v otázke vierouky a dogmatiky. Ak by farár mal osobný názor, že Boh neexistuje, ale v kostole by hovoril opak, tak je to vec jeho svedomia. Ako môže hovoriť niečo, o čom nie je presvedčený? Z vyjadrenia biskupov vyplýva, že nie je možné oddeľovať osobný názor služobníka cirkvi od jeho verejného vystupovania či služby v cirkvi. Ale myslím si, že v etických otázkach toto možné je.

biskupi v reakcii na váš list naznačili, že Pavlús bol upozornený už ako študent teológie na to, že šíri názory, ktoré sú v rozpore s učením ECAV na Slovensku. Prejavoval sa už na škole nejako problémovo?

Vôbec nie. Jakub bol člen Akademického senátu EBF UK a UK, bol zástupcom EBF v Študentskej rade vysokých škôl, angažoval sa na pôde univerzity, nebál sa vstúpiť aj do háklivých tém a organizoval viaceré diskusné fóra. Ja ho nevnímam ako problémového mladého človeka, ale skôr ako otvoreného mladého muža, ktorý vidí, čím žije svet a snaží sa reálne a čestne zaujať nejaký postoj.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite