Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Editoriál: 15 rokov

.štefan Hríb .časopis .editorial

Útok na Ameriku zo septembra 2001 bol definičnou udalosťou nasledujúcich 15 rokov. A definoval nielen ústredný spor slobodného sveta s radikálnym islamom, ale aj ústredný spor vnútri Západu.

Editoriál: 15 rokov

keď al-Káida uskutočnila spektakulárny útok na Dvojičky, Pentagón a Kongres, bolo zrejmé, že nejde o izolovaný čin skupinky šialencov. Po predošlých útokoch na americké veľvyslanectvo v Keni z roku 1998 a na americkú vojenskú loď USS Cole v Jemene z roku 2000 bol 11. september 2001 definitívnou výzvou islamistov na priamu konfrontáciu.

Vtedy mal Západ dve možnosti – postaviť sa na obranu slobody, alebo sa s pocitom viny stiahnuť zo sveta. Jedno znamenalo vojnu, no aj druhé muselo stáť ľudské životy, lebo ústup by bol pozvánkou na ďalšie útoky. Táto voľba bola na Bushovi, ktorý chcel byť izolacionistický prezident.

Bush sa rozhodol neustúpiť. A hoci je dodnes vysmievaný a ponižovaný, jeho rozhodnutie bolo rozumné. Západ, ktorý by islamistom ustúpil, by prestal byť Západom.

Samozrejme, pri odpovedi Západu na 11.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite