Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová Cvernovka

.peter Bálik .časopis .kultúra

Bývalá chemická priemyslovka bude novou Cvernovkou. Priestor je v zlom stave, ale umelci, dizajnéri, IT vývojári a startupisti sa chcú do školy presťahovať už na jeseň. Nové priestory im ponúkajú nové možnosti.

Nová Cvernovka Boris Németh Nová budova, ktorú "Cvernovkári" dostali od Nového mesta, ponúka prekvapujúco väčšie možnosti ako stará budova pri Dulovom námestí. Bude to však stáť veľa práce.

ešte v apríli to s pôvodnými nájomcami bratislavskej Cvernovky vyzeralo všelijako. Fínsky devoloper YIT im dal hromadnú výpoveď a príkaz na vysťahovanie. Na chodbách bývalej cvernovej fabriky vzniklo za posledných desať rokov výnimočné kultúrne centrum, ktoré spojilo ľudí z rôznych kreatívnych profesií. Hrozilo im, že prídu o strechu nad hlavou a pravidelný príjem. Našťastie medzičasom vznikla Nadácia Cvernovka, ktorej sa podarilo nájsť nový priestor.

„Kým v Cvernovke pripomínali squaterov, teraz majú šancu vybudovať legálny ostrov pre umelcov.“

Budova chemickej priemyslovky v Krasňanoch je mimo centra mesta, priestory nie sú také rozľahlé, ale miesto má svoju špecifickú atmosféru a ponúka oveľa väčšie možnosti ako Cvernovka. „Toto miesto je iné, derie sa mi na jazyk, že lepšie. V konečnom dôsledku som rád, že sme z Cvernovky preč,“ hovorí člen nadácie Viliam Čino, ktorý je zároveň filmovým režisérom. Nový objekt ešte stále nemá názov, hovorme jej preto zatiaľ nová Cvernovka.

park s nahým dievčaťom

Hneď vedľa budovy, kde sídlila priemyslovka pod názvom Združená stredná škola chemická, je veľký internát. Z ulice to vyzerá, že budova spí, no z druhej strany je rušno. Vonku parkujú autá, ku plotu oproti sú priviazané bicykle, dvojica umelcov popíja na lavičkách pred vchodom kávu. O chvíľu prichádza nákladné auto s minerálkami pre nových nájomníkov, obývajúcich internát, z ktorého sa po rekonštrukcii presťahujú do vedľajšej školy.

Typická ukážka opustenej miestnosti v areáli bývalej priemyslovky. Koncom roka by jej priestory mali byť využívané umelcami a kreatívcami.Boris NémethTypická ukážka opustenej miestnosti v areáli bývalej priemyslovky. Koncom roka by jej priestory mali byť využívané umelcami a kreatívcami.

Víta nás dvojica zakladateľov Nadácie Cvernovka Viliam Čino a Braňo Čavoj, s ktorými sa poberáme na prehliadku školy. Míňame hermeticky uzavretý betónový bunker, kde ešte prednedávnom skladovali výbušné chemikálie. Všetky športoviská sú v dezolátnom stave, z asfaltu vyrastá tráva, kríky a dokonca aj stromy. Pomaly sa dostávame na miesto, kde bol kedysi školský park. Na jeho mieste je obrovská kopa vykosenej buriny. Aj po dvojnásobnom klčovaní, s ktorým im pomohli bezdomovci, najatí milosrdnými bratmi, sú práce stále len na začiatku. Na tomto mieste by v budúcnosti malo vyrásť parkovisko pre 60 áut s prístupovou cestou, no ľudia z Cvernovky chcú zachovať všetky vzácne stromy (paulownia, javor, japonská čerešňa alebo platan), ktoré kedysi zdobili park, kým nezarástol nadrozmernou burinou.

Stopy po prázdnych plastových fľašiach a rozhádzané špinavé deky sú dôkazom, že krátko pred príchodom nových nájomníkov tu žili bezdomovci, s ktorými cvernovkárom pomáha napríklad združenie Vagus. Svedčí to o tom, že práca, ktorá sa tu udeje, bude zväčša dobrovoľnícka. Napríklad o odpad a jeho triedenie sa minulý víkend postarala Zelená hliadka. Pred hlavným vstupom míňame sochu nahej dievčiny s melancholickým výrazom, ktorá sa tvári, že sa jej do školy príliš nechce.

Zastavujeme sa pri betónovom kruhu s bratislavskými erbmi, skrytom v kríkoch, ku ktorému sa sústreďujú všetky chodníčky. Na tomto mieste, ktoré bolo asi centrom parku a kde sú stopy po zavlažovacom systéme, sa vraciame do dávnejšej histórie objektu, ktorého architektom je známy architekt Vladimír Karfík.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite