Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: Keď stroje prevezmú vašu prácu

.michal Novota .lukáš Krivošík .časopis .spoločnosť

Až 50 percent z dnes dostupných kariérnych nahradia do roku 2035 stroje. Máme pred sebou zamestnaneckú apokalypsu alebo historickú príležitosť presedlať na kreatívnejšie a expertnejšie odvetvia?

Téma: Keď stroje prevezmú vašu prácu ANATOLIY GARANIN/PROFIMEDIA Rok 1943, Tambovská oblasť, Sovietsky zväz: Štátne družstvo Kalinin. Pred nástupom industrializácie pracovala v poľnohospodárstve polovica až tri štvrtiny ekonomicky aktívnej populácie. dnes pôsobí v agrosektore len pár percent pracovníkov.

na technologickom festivale SXSW Interactive v texaskom Austine sa o robotovi, ktorý vás prevedie po expozícii korporácie IBM, šepkalo už niekoľko dní. Jeden z nás neodolal. „Ahoj, volám sa Pepper.“

Hľadíte prekvapene pred seba hneď, ako na sebe pocítite blahodarnú klimatizáciu v slnkom vyhriatej budove. Jemný ženský hlas, trochu zajakavý a umelý. Pred vami nič, len dole na vás nežnými očami žmurká biely robot.

Očný kontakt intenzívny, žmurkanie a gigantické oči isto jej tvorcovia nadizajnovali preto, aby pôsobili na človeka ako milé zvieratko. Pýta sa, ako sa máte a podáva vám ruku. Načiahnete ju a už vás vedie po technologických vychytávkach v miestnosti. Dotiahne vás k menšiemu bratovi, ktorý by si s vami rád zahral kameň, papier, nožnice. Skúsite to a prehrávate...

otázka pár rokov

Toto nás má vytlačiť z pracovného trhu? Pepper, postavený na systéme umelej inteligencie pod názvom Watson, vyzerá ako domáci maznáčik pre technologicky zdatných sociopatov. Nie ako vážna konkurencia na pracovisku. Doma si otvoríte stránky známej slovenskej webhostingovej firmy Websupport. Potrebujete si overiť, či je voľná nejaká doména. OverBot, teda automatický chatovací robot, vám odpovie a ešte začne vyjednávať cenu.

Rok 1912, New York, USA: Študenti bezdrôtovej telegrafie. Kedysi sľubne sa vyvíjajúce high-tech odvetvie. Na Slovensku bolo možné posielať telegramy do konca roku 2006. Vytlačili ich esemesky a e-maily.SCIENCE PHOTO LIBRARY/PROFIMEDIARok 1912, New York, USA: Študenti bezdrôtovej telegrafie. Kedysi sľubne sa vyvíjajúce high-tech odvetvie. Na Slovensku bolo možné posielať telegramy do konca roku 2006. Vytlačili ich esemesky a e-maily.

Cítite, že máte kreatívnu slinu a chceli by ste pracovať v reklame? Skúste to v reklamke Zaraguza. Preverí si vás James Bot, tento počítačový Bond neloví darebákov, ale ako správny personalista talenty. Cez správu na fejsbúku sa ho spýtate na prácu a on vám pošle šťavnaté zadanie. „Moje meno je Bot, James Bot. Som prvý kreatívny agent Zaraguzy a mojou úlohou je vymyslieť vždy nové zadanie. Ani tí, čo ho naprogramovali, nevedia, čo vygenerujem. Tvojou úlohou je vymyslieť kampaň na gumenú strechu,“ píše mi. Oba inteligentné boty fungujú cez službu Messenger na fejsbúku. Zaraguza tvrdí, že niečo podobné vyvinula pre rapera Rytmusa ešte v roku 2014.

Kreatívne povolanie môže byť stávka na istotu, roboty vás tam zatiaľ nedobehnú. Alebo už áno? Globálna konzultantská sieť McKinsey zverejnila pred mesiacom štúdiu, podľa ktorej stroje ako Pepper alebo umelá inteligencia v podobe spomínaných botov už dýchajú ľuďom na krk. Obávať sa môžete najmä vtedy, ak je vaša práca rutinná a predvídateľná. Teda ak práca vyzerá tak, že stojíte za sústruhom a sústružíte rovnaké súčiastky. Automatizácia vášho pracovného miesta je v takom prípade len otázkou rokov.

„Ak je vaša práca rutinná a monotónna, jej automatizácia môže byť len otázkou času.“

McKinsey predpokladá, že úplná automatizácia robotmi a umelou inteligenciou do desiatich rokov postihne len minimum odvetví. Čiastočná úplne všetky. Rečou čísel, otestované stroje a technológie dokážu automatizovať 45 percent všetkých aktivít, za ktoré dnes dostávajú plácu ľudia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite