Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vedeli sme, že prichádzajú

.peter Bálik .časopis .kultúra

Najznámejším antifašistickým spevákom bol kedysi americký folkový hrdina Woody Guthrie. Po tom, ako stredná Európa v posledných rokoch zhnedla, jeho príklad nasledujú mnohí slovenskí a českí hudobníci.

Antifašistické songy majú v popmusic hlbokú tradíciu. Ich otcom je americký folkový aktivista Woody Guthrie. Na akustickej gitare mal nápis This Machine Kills Fascists (Tento nástroj zabíja fašistov) a napriek svojmu chatrnému zdraviu sa počas druhej svetovej vojny nechal naverbovať do amerického námorníctva. Týmto pesničkárom sa v nasledujúcom desaťročí nechali inšpirovať Bob Dylan alebo Joan Baez. V tom čase proti rasizmu a segregácii vystúpili aj afroamerickí soulmani. V sedemdesiatych rokoch sa téma dostala aj do anglického punkrocku alebo nemeckého krautrocku. Nájsť sa dala aj v reggae či hip-hope, ale aj v popsongoch, ktoré v 80. rokoch ostro kritizovali apartheid v Južnej Afrike.

V posledných rokoch sa k tejto téme vyjadrujú aj slovenskí a českí hudobníci. Raperi, folkáči, punkeri, ale aj strednoprúdoví speváci. Po výsledku posledných slovenských volieb má existencia takýchto songov ešte hlbšie opodstatnenie. Vybrali sme niekoľko pesničiek od slovenských a českých hudobníkov z posledných rokov, ktoré rôznymi spôsobmi nazerajú na neonacizmus, rasizmus a xenofóbiu. Niektoré ako Až do konca života od skupiny Rozpor sú staršieho dáta, iné ako Fuck Off! od PSH úplne nové.

peneři strýčka Homeboye: Fuck Off! (2016)

„Fuck Off Ortel a Fuck Off Brichta, Fuck Off Konev, jeho zkurvená šlichta,” rapujú vo svojom najnovšom tracku Fuck Off! Peneři strýčka Homeboye, ktorá má už plné zuby rasizmu a xenofóbie v českej spoločnosti. V tomto jasnom a nekompromisnom songu si berú na mušku všetkých – od Zemana, Babiša, Ortel až po konšpiračné teórie. „Pôvodne sme vydali len vyhlásenie, ale nakoniec sme o tom spravili aj track,” povedal pre .týždeň člen PSH Vladimír 518.

Vladimír 518: „V kapele sme sa zhodli, že posledný polrok sa necítime dobre v rámci spoločenskej situácie. Začalo nám pripadať trápne, že sa k tomu nijako nevyjadrujeme. Najprv sme sa rozhodli, že napíšeme vyhlásenie za celý náš label Bigg Boss a vypustíme ho von. Potom prišiel DJ Mike Trafik s dobrým bítom, ktorý sa hodil do politicky motivovanej veci a rozhodli sme sa, že túto tému nahráme. Fráza, že umelci by sa nemali vyjadrovať k politike, ma veľmi štve a príde mi nesprávna. Čo iné by mal umelec robiť? Pokiaľ s ním niekto nesúhlasí, tak nech ho nepočúva. Nie sme opičky v klietke, ktoré hádžu guľôčkami. Rap ako taký vznikol ako sociálnopolitický nástroj, cez ktorý sa raperi vyjadrujú k okolitému svetu. Fuck Off! vznikla preto, že sme si pripadali blbo, že mlčíme. Všetcí tí Konvičkovia, Okamurovia a náckovia dostávajú priestor, keď v ľuďoch víťazí strach. Keď sa boja, tak dajú moc do rúk radikálom. Dúfajme, že všetko dopadne dobre, že nakoniec zistíme, že išlo o mediálnu bublinu, ktorá spľasne. Keď sa však objaví skutočný problém, o Čechov a Slovákov mám veľký strach. Nemáme ďaleko k radikálnym riešeniam a zrazu sa z nás stávajú neznášanliví a xenofóbni ľudia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite