Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oceán: S Mukom aj bez neho

.peter Bálik .časopis .kultúra

Po smrti Petra Muka už nikto nepredpokladal, že skupina Oceán sa niekedy vráti. Synthpopová legenda je späť s novým albumom. Mukovo miesto zastala speváčka Jitka Charvátová.

Časť fanúšikov Oceánu asi nikdy neprijme novú zostavu svojej obľúbenej kapely, ktorá prežívala zlaté časy na prelome 80. a 90. rokov. Dôvodom je absencia frontmana Petra Muka. Ten zomrel v roku 2010, keď sa schyľovalo k veľkému comebacku tejto československej synthpopovej legendy. Zvyšok skupiny – klávesák Petr Kučera, bratia Jan a Dušan Vozáryovci (Dušan medzitým kapelu opäť opustil), textár Petr Hons a speváčka Jitka Charvátová – sa po comebackových koncertoch rozhodol nahrať nový album. Výsledkom je novinka Ve smíru, ktorý dvojica Kučera a Charvátová prišla spropagovať do Bratislavy. Spolu s nimi sa ponárame do pohnutej histórii skupiny, ktorá skončila na vrchole svojej slávy. No úspešný návrat ukazuje, že je tu stále dostatok ľudí, ktorí chcú počuť Ráchel a ďalšie veľké hity Oceánu. A možno aj nové piesne.

býka za synťák

Bol to zaujímavý úkaz, ktorý sa mohol stať len v krajine za železnou oponou. O modernosti zvuku vtedy rozhodovala obyčajná geografia. Československé kapely, ktoré žili v blízkosti hraníc s Rakúskom, mali vďaka sledovaniu rakúskeho rozhlasu a televízie informácie o aktuálnej svetovej popmusic. Preto sa aj ony samy o takú hudbu snažili. Bol to prípad bratislavskej hudobnej scény, ktorá bola v osemdesiatych rokoch v rámci popu oveľa zaujímavejšia ako tá pražská.

Podobne na tom boli aj dvaja kamaráti zo strednej školy v Českých Budějoviciach Petr Muk a Petr Kučera. Aj oni bývali kúsok od hraníc s Rakúskom, ktorý oslovila alternatívna a synthpopová hudba. „Keď nešli rušičky, tak sme chytili rakúsku hitparádu a v televízii sme zas sledovali program Kunststücke, kde dávali živé koncerty,“ spomína Petr Kučera, ktorý založil Oceán spolu s Petrom Mukom, Janom Vozárym a gitaristom Zdeňkom Pavelcom v roku 1985.

Petr Muk sa pôvodne pokúsil presadiť v Prahe. Fungoval v punkovej kapele Dural, ale keď zistil, že hrá pre tých istých dvadsať ľudí, tak sa rozhodol pre návrat do Budějovíc. „Oceán bol kombináciou Petrovho barokového pátosu a nášho zadubeného undergrounďáctva,“ hovorí Kučera. S ďalším kamarátom a bubeníkom Honzom Vozárym vtedy počúvali nemeckú školu ako Tangerine Dream alebo Dead Can Dance a Cocteau Twins z 4AD, bavila ich temná nálada a mystika, no príchodom Muka nakoniec Oceán získal popovejšiu tvár.

„My sme vtedy žili v undergrounde, ale Petr mal taký silný náboj, že nás strhol so sebou,“ dodáva Kučera, ktorý získal svoj prvý syntezátor veľmi zaujímavým spôsobom. V tých časoch prebiehala perestrojka a v tuzexoch už predávali slávny Korg Poly-800. Jeho otec sa popri zamestnaní venoval chovu býkov. Jedného z nich predal a dal mu peniaze na synťák. Na ňom vznikla vlastne aj Ráchel, ich prvý obrovský hit.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite