Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dovidíme na začiatok vesmíru

.michal Novota .časopis .veda

Keď si v práci ráno sadne za obrazovku počítača, hľadí tak ďaleko a hlboko do minulosti ako nikto iný. Študoval históriu, teraz je astrofyzik. Najviac ho dojme pohľad na Mliečnu dráhu na oblohe. Joel D. Green zo Space Telescope Science Institute.

Vaše oči, to je Hubblov teleskop (Hubble Space Telescope) na obežnej dráhe Zeme. Jeho priemer zrkadla je 2,4 metra, no existujú pozemské teleskopy, ktoré sú oveľa väčšie, s priemerom 5 až 10 metrov. Aká je výhoda malého teleskopu vo vesmíre v porovnaní s veľkými tu na zemi?

Snímky z Hubblovho teleskopu sú veľmi ostré. Mnoho ľudí sa čuduje, prečo. Ak sa pozriete v noci na oblohu, vidíte, že hviezdy sa trblietajú. Je zrejmé, že to nie je tým, že sme od hviezd veľmi ďaleko. Spôsobuje to naša atmosféra, ktorá hviezdy rozostruje. Kvalita je veľmi zlá, ak sa snímka vytvára cez vzduchové hmoty. Kľúčové je teda dostať sa nad vzduch a vodnú paru, ktoré absorbujú svetlo. Stabilizácia teleskopu je ďalšou kľúčovou vecou. Relatívne malé zrkadlo vo vesmíre vám dáva oveľa väčšiu citlivosť a presnosť. Z tohto dôvodu je možné vytvoriť neuveriteľne presný obraz s vysokým rozlíšením.

Na Hubblovom teleskope pracujete už jeden a pol roka. Zažili ste nejaký moment, keď ste mali chuť zvolať „Heuréka!“?

Zaujímam sa, ako vznikajú planéty. Táto otázka je veľmi blízko k ďalšej – ako vznikajú hviezdy? Rodia sa v diskoch, ktoré rotujú a častice v nich narážajú do seba. Prachové častice sa hromadia a vytvárajú väčšie objekty. Jednou z otázok je, ako dlho sa v tomto procese nachádza plyn. Ako vznikne Jupiter, plynný obor, na rozdiel od kamennej planéty Zem? Je možné, že jedna planéta vznikla skôr ako druhá? Jeden z „heuréka“ okamihov bola možnosť vidieť hviezdy, ktoré náhle vzplanuli a žiarili stokrát jasnejšie. Stokrát jasnejšie! Ak by Slnko začalo žiariť stokrát jasnejšie, spálilo by nás. No toto sú mladé hviezdy. Plyn je stláčaný smerom k hviezde a tá ho spaľuje. Dlho sme si mysleli, že by to mohlo byť v dôsledku skorého vzniku planéty, pričom ten plyn pohltila hviezda a nakoniec planétu zničila. Toto je zaujímavá teória, no neplatná. Je to normálna fáza života každej mladej hviezdy.

Ako by ďalší „heuréka“ moment mohol vylepšiť príchod vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, ktorý bude na obežnej dráhe v roku 2018?

Webbov teleskop bude niekoľkotisíckrát citlivejší ako Spitzerov teleskop a bude mať oveľa ostrejšie obrázky ako Hubblov teleskop. Uvidí objekty, ktoré Spitzerov teleskop jednoducho nemôže vidieť. Vedci budú môcť preskúmať niekoľko blízkych systémov, ktoré sa dajú extrapolovať krížom cez celú galaxiu s rovnakou citlivosťou, akú má Spitzerov teleskop. Princípom je zobrať si čiastkový fenomén skúmaný niekoľkými prístrojmi a aplikovať ho na celú galaxiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite