Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľovná žije!

.filip Olšovský .peter Bálik .časopis .kultúra

Pred tridsiatimi rokmi vyšiel jeden z najdôležitejších albumov osemdesiatych rokov The Queen Is Dead od manchesterských The Smiths. Morrissey a spol. vtedy svetu oznámili, že kráľovná je mŕtva. Nie tak úplne. Kráľovná žije a album The Smiths je stále fascinujúcim hudobným dielom.

Obaja tvrdia, že to nie je ich najlepšia nahrávka. Oveľa radšej majú o rok mladšiu štúdiovku Strangeways, Here We Come. Možno preto, že išlo o ich poslednú spoluprácu, po ktorej sa gitarista Johnny Marr s frontmanom Morrisseym i so zvyškom kapely nerozišiel práve v najlepšom. Napriek tomu pri nostalgických spomienkach na výnimočnosť The Smiths hrá prím práve album, ktorý tento štvrtok oslavuje svoje tridsiate narodeniny. A úplne zaslúžene. The Queen Is Dead je vrcholným dielom dua Moz'n'Marr, ktoré britský hudobný magazín NME len tak mimochodom označil za najlepšiu hudobnú nahrávku všetkých čias. The Queen Is Dead je ojedinelým záznamom dialógu dvoch géniov, ktorý pravdepodobne nemá v hudobnej histórii obdobu.

nesmrteľné dvojveršie

Pôvodne sa mal volať Margaret On The Guillotine. Ešte viac než kráľovská rodina totiž ľavičiara Morrisseyho iritovala konzervatívna britská premiérka Margaret Thatcher. Napokon však pristúpil na „kompromis“ a hlavnú časť kritiky venoval čerstvej šesťdesiatničke Alžbete a úradu, ktorý stelesňovala. Možno ani netušil, ako dobre spravil. Zatiaľ čo odkaz na železnú lady by dnešnej generácii už asi nič nehovoril, ponosy na kráľovskú rodinu sú evergreenom, ktorý nevyprchá ani roky po tom, ako sa správa z názvu albumu stane skutočnosťou. Aj Johnny Marr mal k názvu svoje výhrady, jeho rodina vraj bola pobúrená, a tak navrhol, aby sa volal podľa skladby Bigmouth Strikes Again. Tvrdohlavý Morrissey, ktorý dodnes považuje anglickú kráľovnú za „diktátorku“, bol však proti.

The Queen Is Dead je, ako píše NME, jeden z mála albumov, ktoré akoby vznikli v časovom vákuu. Viac než na dobovú politiku útočí na autority ako také – kritizuje politikov, cirkev, médiá a dokonca i vlastné vydavateľstvo (zo šéfa labelu Rough Trade, ktorý vydanie albumu oddialil o niekoľko mesiacov, si Morrissey uťahuje v skladbe Frankly, Mr. Shankly). Kráľovský rozmer je len ružovým lákadlom na obale nahrávky, ktorá je oveľa hlbšia, než sa navonok tvári. The Smiths na nej rozoberajú vážne témy jazykom, ktorý nestratil ani štipku zo svojej aktuálnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite