Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto dá Francúzom prácu?

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Francúzska ľavica sa trápi, potrebuje oživiť ekonomiku a dať ľuďom prácu. Lenže ako, keď musí poslúchať odborové zväzy? A na jej miesto sa už tlačí kvázi pravica: Národný front s ešte ľavicovejšou predstavou.

Francúzsko sa otriasalo, akoby mala opäť padnúť Bastilla (keby ešte stála). Necelých dvadsaťštyri hodín pred začiatkom futbalového sviatku EURO 2016 musela francúzska vláda upokojovať svojich občanov aj zahraničných návštevníkov, aby sa nebáli prebiehajúcich štrajkov. „Chcel by som, aby EURO ukázalo Francúzsko v tom najlepšom svetle,“ povedal premiér Manuel Valls médiám. Zároveň apeloval na spoluobčanov, aby preukázali zároveň „zodpovednosť aj vlastenectvo“. Tí mali o význame spomínaných slov zjavne inú predstavu.

paríž pod vodou a pod odpadkami

Štrajky ochromili hromadnú dopravu, ale ohrozili aj distribúciu potravín. Stovky protestujúcich ľudí pod vedením odborárov vo štvrtok deviateho júna na niekoľko hodín zatarasili prístupovú cestu k najväčšiemu veľkoobchodnému centru s potravinami v krajine, preslávenému raju gurmánov Rungis. Blokády prebiehali aj na ďalších miestach. Štrajk na železniciach trval bez prerušenia už deviaty deň. Paríž bojovala s hromadami odpadkov, ktoré nechávali na uliciach štrajkujúci smetiari. Zlé to bolo aj v iných mestách. Metropola Francúzska však prežívala štrajk smetiarov o to ťažšie, že sa ešte celkom nespamätala zo záplav, ktoré ňou otriasli o týždeň skôr.

Štrajkovali ropné rafinérie, ohrozená bola prevádzka benzínových čerpacích staníc. V predvečer futbalového šampionátu premával medzi centrom Paríža a letiskom Charlesa de Gaulla len jeden z troch pravidelných vlakov. Na slávnej vlakovej stanici Gare du Nord, ktorá spája Paríž s Britániou a inými štátmi na severe Európy, odpaľovali rozhnevaní demonštranti delobuchy. Francúzski piloti hrozili, že od soboty prestanú na štyri dni úplne lietať. Bez preháňania možno povedať, že francúzske odbory ešte nikdy nepredviedli svoje odhodlanie (alebo zaťatosť) takto priamo na očiach celej Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite