Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď trpí hlava

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Ak je vrcholový štátnik v krízovej situácii oslabený chorobou, môže to mať vážne následky. No pokiaľ vládca trpí vážnym duševným ochorením alebo nestálou osobnosťou, môže byť pre svoj ľud doslova pohromou.

Caligula mal 23 rokov, keď sa v roku 37 po Kristovi stal rímskym cisárom. Ľud Ríma na prichádzajúce roky vzhliadal s nádejou. Zosnulý cisár Tiberius bol totiž mrzutý tyran, ktorý na staré kolená vetril sprisahania všade okolo seba. Prvý polrok Caligulovej štvorročnej vlády prebiehal šťastne. Ukončil Tiberiove procesy pre urážku majestátu a amnestoval vyhnancov. Obdarúval ľud i vojakov. Lenže potom dostal záhadné horúčkovité ochorenie, po ktorom sa jeho správanie výrazne zmenilo. Niekoľkí Caligulovi priatelia sa počas jeho choroby zastrájali, že by svoj život radi vymenili, ak by bohovia zachránili ten cisárov. Caligula ich po svojom vyliečení donútil svoj sľub dodržať.

Začal popravovať senátorov a postupovať proti domnelým sprisahaniam. Vraj sa považoval za boha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite