Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rok Lampy

.štefan Hríb .časopis .editorial

Nie, nejdem písať o tej lampe, ktorá spadla v súdnej sieni, čo Š. H. označil luneticky za atentát. Potrebujem napísať o tej Lampe, ktorá vďaka vám žije už rok nezávislým životom.

Keď sme pred rokom s úzkym štábom spustili reláciu .pod lampou zo štúdia, ktoré sme vybudovali z vašich darov, nevedeli sme, či bude nový model financovania udržateľný. Keďže STV nás podrazila a niektoré ďalšie televízie nemali pred voľbami odvahu, oslovili sme vás, našich divákov a čitateľov, s prosbou, aby ste zvážili podporu pre .pod lampou jedným eurom za každú reláciu.

Odvtedy prešiel rok, v ktorom sme pripravili 50 nových diskusií. Čo ukázal?

Najskôr poviem, že robiť reláciu .pod lampou nezávislo od strachov a manier našich televízií bola radosť. Chceli sme pred voľbami ukázať, že popri skazenej časti politiky tu už v rôznych sektoroch spoločnosti vyrastá alternatíva? Ukázali sme to bez váhania. Chceli sme pred mesiacom natočiť rómsku rodinu Natálky, ktorá už podľa náckov nemala žiť, priamo v jej dome? Vzali sme dve autá a natočili sme to. Chceli sme pred týždňom dať priestor statočnému Jánovi Benčíkovi, aby zdokumentoval názory našich fašistov? Priestor bol iba jeho.

Prvý rok relácie .pod lampou bol teda fantastický.

Skvelá bola po celý rok aj pomoc a ponuky spolupráce, ktoré sme dostali z rôznych strán. V začiatkoch nám s priestorom nezištne pomohol rockový klub MMC v Bratislave. Veľkorysé bolo aj Slovenské národné divadlo a KC Dunaj. Veľmi si vážime aj podobné ponuky z Košíc, Prešova, Žiliny, Banskej Bystrice a ďalších miest, ktoré postupne realizujeme. Rozbehli sme aj užitočné medzinárodné spolupráce Lampy s Globsecom, NATO či českou iniciatívou Svobodu médiím. Napokon veľmi oceňujeme rozhodnutie českej televízie NOE, ktorá každý štvrtok o 22.00 vysiela naše diskusie, pričom úplne rešpektuje náš výber tém vrátane tých duchovných.

V tomto všetkom bol prvý rok bez slovenských televízií prelomový. Ale možné to bolo len vďaka vám, čitateľom .týždňa a divákom relácie .pod lampou. Pretože na našu výzvu zvážiť jej finančnú podporu zareagovali stovky z vás vyplnením príkazu na stránke www.tyzden.sk alebo www.darujme.sk. Len preto sme mohli slobodne hovoriť o korupcii u nás, o unesenom štáte či o učiteľskom štrajku pred voľbami. Len vďaka vašej podpore sme mohli s Jirkom Grygarom rozprávať o záhadách vesmíru, s Martinom Mojžišom o neutrínach, s Marekom Váchom o skrytosti Boha a s Michailom Saakashvilim o budúcnosti Ukrajiny. Ďakujem vám za to v mene všetkých tvorcov relácie .pod lampou.

Po roku máme ešte odvážnejšie sny. Nechcem o nich ešte hovoriť, ale už prebiehajú konkrétne rozhovory. Prezradím len to, že s reláciou .pod lampou zrejme vyjdeme do sveta. Ale aj tieto nové sny budú možné iba vtedy, ak to budete chcieť vy a ak nás podporíte 4 eurami mesačne.

Toto je najdôležitejšia a súčasne najkrajšia zmena, ktorou si diskusia .pod lampou za posledný rok prešla – už to nie je niečo, čo vám ponúkame spolu s nejakou televíziou. Už rok sme .pod lampou len vy a my. Navzájom závislí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite