Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trinásť nešťastných Pulitzerov

.róbert Csere .časopis .fototéma

Pulitzerova cena dovŕšila svoj jubilejný stý ročník. Keď sa pozrieme na žurnalistické fotografie, ktoré získali za ten čas toto prestížne americké ocenenie, ...

... tak sa zdá, že táto Zem nie je pre ľudí. Prinášame historický výber ocenených fotografií nastavujúcich nám zrkadlo.

1

11. jún 1963, Saigon, Vietnam: Mních Thích Quảng Đức sa upaľuje na protest proti utláčaniu buddhistov juhovietnamským režimom. Fotoreportáž priniesol Malcolm W. Browne z Associated Press. Podľa amerického prezidenta Kennedyho žiadny obrázok po celom svete v histórii nevyvolal toľko emócií ako práve tento. Ešte v ten rok bol diktátor Ngô Đình Diệm zosadený a zabitý.

2

1. február 1969, Saigon, Vietnam: Šéf polície generál Nguyễn Ngọc Loan popravuje dôstojníka Vietkongu, ktorým je Nguyễn Văn Lém. Edward T. Adams z agentúry AP nemal ani tušenia, čo sa chystá nafotiť. Vyjadril sa, že táto fotografia zničila nadšenie Američanov pre vietnamskú vojnu.

3

24. november 1963, Dallas, Texas: Jack Ruby zabíja Lee Harveya Oswalda, vraha J. F. Kennedyho. Autor fotografie Robert H. Jackson z Dallas Times-Heraldu cestoval dva dni predtým v jednej kolóne s prezidentom. Počas streľby si akurát vymieňal film a atentát nezachytil. Bol však jedným z mála ľudí, ktorí videli hlaveň pušky v okne.

4

11.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite