Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obyčajná kráľovná

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Nemala sa stať kráľovnou. Jej otca dostala na trón náhoda. Dnes je Alžbeta II. najdlhšie vládnucou britskou kráľovnou v dejinách a s každým rokom pôsobí menej kráľovsky,ľudskejšie.

Alžbeta II. je na tróne 64 rokov, dlhšie ako kráľovná Viktória, ktorej „rekord“ prekonala deviateho septembra 2015. Tento pondelok oslávi panovníčka deväťdesiate narodeniny a pôsobí stále energicky. Vlani absolvovala 306 verejných podujatí doma a 35 v zahraničí. Kráľovná pracuje. A od 90. rokov dokonca dobrovoľne platí dane z príjmu. Hoci verejná mienka jej nebola vždy naklonená, Briti nikdy väčšinovo nevolali po zrušení monarchie. A dnes je konsenzus jasný: Alžbetu si nedajú.

Aj pre to, čo za svoj dlhý život prekonala, je táto panovníčka je čoraz menej inštitúciou a čoraz viac ženou z mäsa a kostí. Zažila vojnu, rozpad impéria, rodinné nepokoje i tragédie. Pokoj, s ktorým to znáša, dáva tušiť obdivuhodne silný charakter.

keď Wallis otriasla trónom

Alžbeta nastúpila na trón len vďaka dejinnej náhode. Keď sa narodila, bola v poradí následníctva až tretia, po svojom strýkovi a otcovi. Potom však prišiel zvrat.

V roku 1936 nastúpil na trón brat jej otca, najstarší syn kráľa Juraja V. a kráľovnej Mary, a stal sa Eduardom VIII. Zakrátko nato však požiadal o ruku svoju milenku Wallis Simpsonovú, raz rozvedenú a stále vydatú za svojho druhého manžela. Vypukla ústavná kríza – Británia nemohla akceptovať rozvedenú kráľovnú. Hrozilo, že v prípade svadby kráľa s Wallis Simpsonovou podá vláda demisiu, a to by zničilo politickú neutralitu trónu. Eduard VIII. abdikoval a nahradil ho mladší brat Albert – pod menom Juraj VI. Takto sa následníčkou stala jeho dcéra, desaťročná Alžbeta – princezná Lilibet, ako sama seba v ranom detstve volala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite