Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Noví Briti

.andrej Bán .časopis .fototéma

Jeho otec bol Angličan, matka Mjanmarčanka. Chris Steele-Perkins je jeden z najuznávanejších svetových fotografov. 

V súčasnosti sa venuje projektu o rodinách imigrantov vo Veľkej Británii.

Kedy a prečo si sa začal venovať fotografickému projektu Noví Briti?

Zaujala ma téma imigrácie a chcel som ju spracovať menej hystericky a pozitívnejšie, ako sa to deje v bežných správach médií. Okrem toho, chcel som urobiť niečo, čo má širší dosah, nielen v jednej alebo v niekoľkých krajinách, ale chcel som získať globálnejší pohľad. Navyše, počas celej mojej pracovnej kariéry sa zameriavam na Anglicko, na to, ako sa mení etnické zloženie obyvateľstva, čo dobre vidno v Londýne. To mi pomohlo získať aktuálny pohľad.

cítiš sa sám ako Nový Brit vzhľadom na rodinné pozadie?

Áno, veľmi. V mojej práci sa objavujem ja i moja rodina. U môjho brata doma som urobil rodinný portrét. Určite som sám toho súčasťou. Jednoznačne sa považujem za Angličana, Londýnčana, ktorý žije v meste, kde má človek veľa priestoru na sebavyjadrenie v skutočne multikultúrnej spoločnosti.

čelil si niekedy pre svoju tmavšiu pleť a výzor nepríjemným reakciám „bielych Britov“?

Vo Veľkej Británii som bol vystavený rasistickým urážkam, ale nebolo to nič vážne, rovnako ako keby som mal ryšavé vlasy alebo veľké uši. V sedemdesiatych rokoch tu bola situácia z rasového hľadiska omnoho horšia, ale zároveň sa nedialo nič také ako v Kosove alebo dokonca i vo Francúzsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite