Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Posledný album Iggyho Popa?

.peter Bálik .časopis .kultúra

Americký spevák Iggy Pop hovorí, že Post Pop Depression je jeho posledným veľkým albumom.

Niežeby chcel ísť do dôchodku, no jeho telo, ktoré na pódiu nikdy nešetril, si nakoniec vypýtalo svoju daň.

Vo februári Iggy Pop pózoval nahý pred študentami newyorskej umeleckej školy, ktorí sa snažili zachytiť jeho staré šľachovité telo odzrkadľujúce Iggyho šialený rokenrolový život. Jeho telesná schránka si vytrpela svoje, prežila drogové excesy, rezné rany, nárazy a skoky z pódia (Iggy je totiž vynálezcom stage divingu). Keď kráča, tak výrazne kríva. Hovorí, že ho neustále bolí chrbát a každú chvíľu sa mu pripomínajú staré zranenia. Americký spevák má dnes už šesťdesiatosem rokov, ale mentálne odmieta zostarnúť, čo je možno aj dôvod, prečo je tu stále medzi nami.

otec punkrocku

Iggy Pop je originál. Majiteľ silného hlasu za celú svoju kariéru nepodľahol komerčným tlakom a nerobil žiadne kompromisy. Samozrejme, aj on má za sebou viacero prepadákov, no vždy sa mu podarilo vrátiť. Iggy Pop (nar. 21. apríla 1947 ako James Osterberg) sa pôvodne snažil presadiť ako bubeník. Jedna z jeho prvých kapiel sa volala The Iguanas, odtiaľ si nakoniec aj zobral pseudonym Iggy. Jeden čas sa presťahoval do Chicaga, kde nasával atmosféru elektrického blues. Keď v roku 1967 uvidel koncert The Doors s Jimom Morrisonom, rozhodol sa, že sa stane spevákom.

Po presťahovaní do Detroitu spolu s bratmi Ashetonovcami, gitaristom Ronom a bubeníkom Scottom založil skupinu The Stooges.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite