Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brusel po útokoch

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Brusel nie je hocijaké mesto. Je to región. Tvorí ho 19 mestských obvodov; metropola Belgicka je iba jedným z nich – volá sa Stad Brussel alebo Ville de Bruxelles, ...

... podľa toho, či o nej vravia Flámi alebo Valóni.

Ako samo Belgicko, aj Brusel je zvláštnym dieťaťom dejín. Nie je ľahké byť hlavným mestom v krajine, ktorá pôsobí ako narýchlo pozošívaná náhodnými stehmi. Belgicko je totiž všetko iné, len nie jednotné. Na juhu Belgicka žije valónska menšina, asi štyri milióny ľudí, ktorí hovoria po francúzsky a často prepadajú pocitu, že sú nedostatočne zastúpení, že ich hlas nie je dosť počuť, a že sú ekonomicky znevýhodnení. Sever štátu je domovom šesťapolmiliónovej flámskej väčšiny. Jej jazykom je holandčina a jej dominantným presvedčením trpkosť, že za to, ako ťahá belgickú ekonomiku, by si zaslúžila viac uznania.

nové puto pre Belgičanov – šok

Dlho panovali pochybnosti o tom, čo vlastne – a či niečo – Belgičanov spája. Bývalý premiér Yves Leterme sa pred niekoľkými rokmi vyjadril, že Belgicko je „historická náhoda“ a jeho obyvatelia sa dokážu zjednotiť len v obdive voči svojmu kráľovi, v láske k pivu a k futbalu.

Od minulého týždňa ich spojilo ešte niečo, a nie príjemné: šok, hrôza a odpor voči teroristickému násiliu, ktorého obeťou sa stalo ich hlavné mesto. Brusel, ktorý leží v prevažne holandsky hovoriacom okolí, napriek tomu je prevažne frankofónnym mestom, tak trochu belgickým, tak trochu únijným, považovaným za sídlo byrokratov a inštitúcií, a donedávna dokázalo u málokoho vyvolať intenzívne city.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite