Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto sú Trumpovi voliči?

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Donald Trump valcuje primárky, posilňovaný masou fanúšikov. Kto sú tí ľudia? Je populárne hovoriť o nich ako o nerozmýšľajúcom stáde, ale to nie je celá pravda.

Prívrženci Donalda Trumpa sú rozrušení stavom, v akom sa ocitla americká spoločnosť. Jeho volanie Ameriku treba posilniť – Make America Great Again – sa im páči, lebo ladí s ich znechutením.

Podľa Lindy Killian z Woodrow Wilson Centra sú hlavnou politickou silou, ktorá drží Trumpa, voliči, ktorí vyznávajú heslo America First. Prvá je Amerika. „Títo voliči,“ píše o nich vo Wall Street Journale, „dostávajú často nálepku reaganovcov, ale to, ako sa táto skupina, odkedy vznikla, rozšírila, naznačuje, že mnohí ľudia, ktorí do nej patria, sú príliš mladí, aby mohli niekedy hlasovať za prezidenta Reagana. Títo prívrženci Trumpa sú belosi, väčšinou muži, pracujú a sú príslušníkmi strednej triedy.“ Ich prevládajúcim politickým nastavením je populizmus, protekcionizmus a sociálny konzervativizmus. A okrem toho hnev. „Majú pocit, že ich už dlho nikto nepočúva,“ píše Killianová a dodáva, že tento hnev je nielen hnacím motorom Trumpovej podpory, ale odrazil sa aj v násilných incidentoch, čo vypukli na niektorých predvolebných mítingoch (napríklad v Chicagu).

Toto však stále nie je úplný obraz o Trumpových voličoch. Jeho ďalšie prvky sú pestrejšie.

záhada kresťanov po Trumpovom boku

Trumpa sú neraz ochotní voliť aj jednotlivci, ktorí dali v minulých voľbách hlas Barackovi Obamovi. Podporu mu vyjadrilo dosť bývalých nevoličov a nerozhodnutých. A nemenej pozoruhodné je, že za Trumpom dnes kráča aj časť takzvanej nábožnej pravice. Napríklad v Južnej Karolíne slávil pri primárkach úspechy hlavne v tých oblastiach štátu, kde žije najviac evanjelikálov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite