Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dedeček a SNG z iného pohľadu

.ján M. Bahna .časopis .architektúra

Ako v celej našej spoločnosti, aj v architektúre chýba opozičný pohľad a diskusia k súčasnej  prezentácii tvorby, čo často vedie k zahmlievaniu pravdy. 

Ešte zložitejšie je to v prípade, keď je jednostranná interpretácia aj osobne a rodinne previazaná. Tak je to v súčasnosti s osobou architekta Vladimíra Dedečka a stavbou SNG v Bratislave. Tento architekt bol pre našu generáciu Pražskej jari takmer neznámy. Väčší záujem o diela tohto titana typizácie nejavili ani teoretici. Všetko sa to začalo po vydaní knihy Eastmodern v roku 2007, v ktorej dvaja slovenskí emigranti objavili slovenské monumenty z čias socializmu.

Architekt Dedeček nastúpil do praxe v období sorely. Vzhliadol sa vo vtedajšej ikone architektúry Oskarovi Niemeyerovi. Prvky z monumentálnej Brazílie mladému absolventovi imponovali a vkladal ich do svojich stavieb na malom Slovensku. V Nitre to bolo ešte logické.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite