Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA
Robert Ryan: Krajinou mrtvých mužů (Plus, 2015)

Sira Arthura Conana Doyla istotne predstavovať netreba. Detektívna literatúra by bez neho nebola tým, čím je. Jeho Sherlock je pravdepodobne najžiarivejšou stálicou medzi súkromnými očkami, dodnes vyžaruje inšpiratívne vlny. Holmesov pobočník doktor Watson je skromnejšia postava, v tých starých príbehoch vždy stojí v tieni svojho slávneho priateľa, neraz je mu i na posmech. V novodobých príbehoch britského spisovateľa Roberta Ryana je však Watson hlavným hrdinom, Sherlock sa možno ani neobjaví.

Prvá kniha zo série vyšla nedávno v českom preklade pod názvom Krajinou mrtvých mužů. Watson už nie je mladý, no aj tak ho pocit zodpovednosti za osud vlasti privedie do lazaretov plných zranených a umierajúcich vojakov zo zákopov prvej svetovej vojny. V tom šialenom smrtiacom besnení, keď sa každý snaží zabiť toho druhého, sa môže zdať, že sa vražda „klasickému“ vrahovi prepečie. Watson však nie je iba vynikajúci lekár, ale aj skvelý pozorovateľ. Chlapíkovi z londýnskej Baker Street hanbu vôbec nerobí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite