Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oslava klubového filmu

.přemysl Martinek .časopis .kultúra

Po dlhých rokoch sa slovenskému filmu darí. U divákov, aj na medzinárodnej scéne. Posilňuje sa pozícia malých kamenných kín.

Na mnohých netypických miestach je dnes film stabilnou súčasťou programu.

A slovenský film zďaleka nie je dostupný už len v klasických kinách. Vzmáha sa distribúcia na internete a jeho používatelia sa postupne učia za obsah platiť. Zaujímavé diela nevznikajú už len pre plátno, ale do ich realizácie sa púšťajú aj verejnoprávne televízie. Situácia v kinematografii sa v posledných rokoch mení.

A práve týmito zmenami sme sa dali inšpirovať pri tvorbe programu tohoročného Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest 2016, ktorý sa na konci marca uskutoční v Bratislave a v ďalších deviatich mestách po celom Slovensku.

klub vedie

Zmenou názvu festival signalizuje, že v centre jeho pozornosti bude klubový film. Zdanlivo archaické spojenie, ktoré je však zárukou kvalitnej dramaturgie. Dnes sme zaplavení filmovou alebo, lepšie povedané, audiovizuálnou produkciou všetkého druhu. Žijeme v dobe, keď si každý skladá svoju vlastnú „televíziu“, čerpá z ponuky filmov, seriálov, amatérskych videí, reklám. Ale zážitok spoločného sledovania filmu táto „sloboda“ nenahradí.

Festivaly dnes už vo všeobecnosti nie sú miestom, ktoré ponúka exkluzívnu kolekciu filmov, čo diváci ešte nikde nemohli vidieť. To platí už len pre tých zopár najväčších a najprestížnejších. Čo teda môžu ponúknuť tie ostatné? Spoločný zážitok, diskusie, stretnutia s tvorcami, konfrontáciu v konkurencii ostatných filmov. A v tom všetkom sme blížiaci sa 23. ročník Febiofestu posilnili. Klubový film alebo filmový klub totiž nie je len to, čo nájdete v programe svojho kina raz do týždňa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite