Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opozícia prehrala

.mirka Gúčiková .časopis .fototéma

V Ugande sa nedávno konali parlamentné a prezidentské voľby. O čom boli a ako ich videla slovenská pozorovateľka z misie Európskej únie.

Pred svitaním sa zastavíme na ugandskom vidieku, na kopci pri škole. To, že sa tu bude dnes voliť, mierne naznačujú len palice zapichnuté do zeme, označujúce hranice volebnej miestnosti. O chvíľu prichádza muž so stolom. Je to člen volebnej komisie, ktorého úlohou je pripraviť nábytok. Na bicykli prebehne viackrát hore-dolu kopcom a dováža stoličky, lavice a stoly. Svitá. Volebné materiály ani predseda komisie ešte nedorazili.

Oneskorené doručenie volebných materiálov a na mnohých miestach až niekoľkohodinové meškanie pri otváraní volebných miestností sa stalo charakteristickou črtou pre prezidentské a parlamentné voľby v Ugande. Odhodlaní voliči tvorili dlhé rady a na svoju príležitosť čakali aj celé hodiny na slnku bez jedla a vody. Ich záujem a trpezlivosť boli pre mňa fascinujúce.

Museveni vs. Besigye

Uganďania sa v prezidentských voľbách rozhodovali medzi ôsmimi kandidátmi. Šancu získať signifikantný počet hlasov mali však len dvaja muži, ktorí zápasili o post prezidenta krajiny už po štvrtýkrát. Úradujúci prezident Yoweri Kaguta Museveni (z vládnucej strany National Resistance Movement, NRM) vedie krajinu už od roku 1986 a kandidoval na svoje piate volebné obdobie.

Kizza Besigye Kifefe (zo strany Forum for Democratic Change, FDC), Museveniho bývalý spojenec a osobný lekár, opäť kandidoval napriek mnohým vyhláseniam, že sa nepustí do boja o prezidentskú stoličku vo voľbách pod taktovkou súčasnej Volebnej komisie. Tá je rovnaká ako v roku 2006, keď Besigye bezvýsledne spochybnil volebné výsledky na Najvyššom súde. Po voľbách v roku 2011 Kizza Besigye spolu s ďalšími troma kandidátmi neuznal výsledky volieb s tvrdením, že voľby boli zmanipulované, ale nikto z nich sa proti výsledkom neodvolal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite