Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nielen voľby, ale aj boj proti hazardu

.denisa Gdovinová .časopis .téma

Parlamentné voľby využila aj Iniciatíva Zastavme hazard a v šiestich mestách pred volebnými miestnosťami zbierala podpisy proti herniam.

Hovoríme s členom tejto iniciatívy Jozefom Melicherom.

Je bežné, že obce spájajú voľby s lokálnymi referendami. Vy využijete voľby na zber podpisov proti hazardu. Zbierať podpisy budete od Bratislavy až po Prešov. Je boj proti hazardu už celoslovenskou témou?

Určite. Takmer v každom meste na Slovensku je niekoľko hazardných prevádzok. Ľudia si všímajú, že hneď vedľa herní sú záložne, alebo že v nich podávajú alkohol zadarmo. Vidia, ako hazard ničí rodiny a zvyšuje kriminalitu – podľa výskumov je u gamblerov 18-násobne vyššia kriminalita ako u bežnej populácie. Ľudia cítia, že nie je v poriadku, aby toto bolo legálne podnikanie.

Rozpad rodiny či hrozba pre mladých – to sú skôr abstraktné dôvody. Máte aj konkrétne argumenty?

Vlani tvorili na Slovensku vklady do hazardného priemyslu 2,5 miliardy eur. Za to by sa dalo postaviť 30-tisícové mesto. Z toho je 600 miliónov eur čistý zisk pre prevádzkovateľov herní. Niektorí tvrdia, že štátny rozpočet má z hazardu dobrý zisk. No podľa českých prieskumov za každú korunu, ktorú štát získa z hazardného priemyslu, musí vynaložiť ďalšie štyri koruny na odstraňovanie spoločenských následkov – na liečebne, starostlivosť o rozpadnuté rodiny či náklady na väzenie. Každý tretí gambler má za sebou kriminálnu činnosť, a mnohé násilné činy sa ani neevidujú, lebo sa odohrávajú vnútri domácností.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite