Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA
Yannick Grannecová: Bohyně malých vítězství (Argo, 2015)

Román vychádzajúci zo života geniálneho matematika a brnianskeho rodáka Kurta Gödela nie je ani tak o jeho mimoriadnom diele, ale oveľa viac o ženskej obeti v prospech mužskej geniality. A o ženskom priateľstve a ženskom pohľade na svet, vedu aj na géniov, akým bol Gödel či jeho blízky priateľ Albert Einstein. Píše sa rok 1980 a vdova po Gödelovi Adela umiera v starobinci a je hnusná na všetkých okolo. Najmä na ľudí z Inštitútu pokročilých štúdií z Princetonu, ktorí od nej chcú získať písomnosti po manželovi, pretože sa vyhráža, že ich spáli rovnako, ako už spálila časť jeho súkromnej korešpondencie.

A tak za ňou vyšlú mladú dokumentaristku Annu a áno, zdá sa, že mladá žena napokon nájde správny kľúč k srdcu a dokumentom starej dámy. Toto prefláknuté klišé sa však dá knihe odpustiť, keďže oveľa zaujímavejšia je otázka, či má genialita a s ňou často ruka v ruke idúca čudácka povaha na hranici šialenstva právo uzurpovať si život partnerky, ktorá vlastne ani nie je schopná pochopiť životné dielo, ktorému sa obetovala. Napriek tomu dokáže prerozprávať ich životný príbeh začínajúci v žiarivej Viedni tridsiatych rokov, cez anšlus, až po maccartismus a povojnový Princeton.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite