Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cameronovi hrozí poníženie aj Brexit

.marína Gálisová .časopis .týždeň vo svete

David Cameron nikdy nepatril k pokorným štátnikom. Ešte pred prvým volebným víťazstvom ho – absolventa vyberaných škôl a člena snobských klubov – považovali za elitára.

Iste nečakal, že raz bude chodiť na kontinent žobroniť o ústupky aj u dávnych rivalov.

Je to prehnaný obraz? Pre obyvateľov kontinentu určite. Tí vnímajú britského premiéra skôr ako nepríjemného rozvracača spoločnej Európy, ktorý požaduje pre svoju krajinu samé nezaslúžené výnimky, úľavy a výhody.

Na koncotýždňovom samite, kde bola témou dohoda Británie a EÚ o reforme, to bolo zreteľne vidieť. Zástupcovia kontinentálnych štátov vyjadrovali znechutenie z britských požiadaviek, tí grécki ich boli dokonca pripravení vetovať, francúzski sa stavali na zadné a tí stredo- a východoeurópski dávali Cameronovi najavo, že majú vlastných voličov a vlastnú agendu, preto reforma EÚ nesmie ohroziť nič z toho.

Rokovania sa naťahovali a reálne sa pri nich dosahoval taký malý pokrok, že hrozilo predĺženie samitu aj na víkend. Pritom pôvodne mal byť David Cameron už v piatok popoludní naspäť v Británii a rokovať so svojím kabinetom o referende. Mrzutosť na kontinente bola citeľná.

malý žobráčik na kontinente

Lenže Veľká Británia to presne vtedy videla – a stále vidí – inak. Nechápe, prečo kontinent nemôže ustúpiť. Podľa toho na ostrovoch vyzerá verejná mienka. V prvej polovici februára sa v internetovom prieskume verejnej mienky, ktorý vykonal britský Express, až 92 percent opýtaných Britov vyjadrilo za odchod svojej vlasti z EÚ.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite