Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Populizmus Smeru... má to ešte vôbec význam?

.peter Učeň ..ako je to (s)právne .téma

Príčinou mizernej situácie, v ktorej sa slovenská politika nachádza, je vládna strana Smer. Konkrétne jej populizmus. Alebo nie?

Čo získame tým, že označíme Smer za populistickú stranu a vysvetľujeme jej politiku populizmom? Mnoho a nič. Závisí to od spôsobu, akým pojem populizmus používame. Je možné a veľmi bežné uchopiť ho ako politickú nadávku so zámerom dehonestovať politického oponenta. Alebo ho možno poňať ako špecifický spôsob videnia a robenia politiky.

Populizmus totiž v našom verejnom diskurze stratil analytickú schopnosť rozlišovať a vysvetľovať. Stal sa na to príliš široký a začal zahŕňať príliš veľa aktérov s rôznorodými charakteristikami. Dnes môže byť každý populistom. A nie je ani potrebné odôvodňovať, prečo sme ho tak nazvali. Populizmus sa stal etablovanou politickou nadávkou, ktorou označujeme politického aktéra alebo politiky, ktoré sa nám nepáčia.

V rozpore s tým, čo sa pokladá za zrejmé, populizmus nie je „sľubovanie nesplniteľného“ ani ponúkanie „jednoduchých riešení pre komplexné problémy“. Toto je volebný oportunizmus a väčšina politikov ho zvláda a praktizuje. Napokon, podkladanie sa vkusu más a apel na ich emócie tiež nie je samo osebe populizmom, ale významnou stratégiou politickej demagógie. Populisti sú v nej zruční, ale nelíšia sa v tom od iných politikov. V našom videní je populizmus moralistický pohľad na politiku a presvedčenie, že tá má byť prejavom vôle ľudu. A možné prekážky prejavenia tejto vôle môžu a musia byť odstránené.

populizmus ako podpora

Skutočná úloha populizmu v posolstvách strán je prevažne podporná. V prípade Smeru silný antiestablišmentový postoj dominoval – a príležitostný populizmus hral rolu – v počiatočnom „antipolitickom“ období, ale prinajmenšom od začiatku často zosmiešňovanej sociáldemokratizácie strany je Smer predovšetkým ľavicovou stranou. Populizmus, ako aj nacionalizmus a sociálny konzervativizmus sú v jeho posolstvách podpornými naratívmi, ktoré prispievajú k vytváraniu komplexného príbehu o veľkej ľavicovej strane starajúcej sa o ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite