Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stávkovanie v dobe internetu

.sponzorované .promotion

Moderné technológie si postupne razia cestu do každého kúta nášho života. Športové stávkovanie samozrejme nie je žiadnou výnimkou z tohto trendu. Ako však s novými možnosťami udržať krok bez toho, aby sme sa stali ich obeťou?

Stávkovanie v dobe internetu AP Photo/Wayne Parry Ilustračná fotka.

online stávkovanie so sebou, tak ako akékoľvek iné činnosti na internete, prináša okrem nových možností aj rôznorodé potenciálne problémy, ktoré by mal hráč preskúmať a zvážiť skôr, než na ne narazí. Okrem štandardných možností, ktoré všetci očakávame, ponúkajú stávkové kancelárie online rôznorodé výhody a bonusy, ktorými lákajú nových hráčov a snažia sa udržať tých súčasných. Je však potrebné zohľadniť nielen tieto dobre viditeľné ponuky, ale aj bežnejšie, no o to podstatnejšie veci.

Najdôležitejšia je bezpečnosť online stávkovej kancelárie. Aby mohla takáto stávková kancelária fungovať, je nevyhnutné aby jej hráč poskytol osobné a platobné údaje. Pre každého z nás je určite prioritou aby boli tieto citlivé údaje v bezpečí. Pri voľbe online stávkovej kancelárie by sme však nemali zabúdať ani na možnosti vkladov a výberov, od ktorých je tiež na mieste vyžadovať maximálnu bezpečnosť. Okrem dnes už štandardných platieb prostredníctvom debetných a kreditných kariet, sa môžeme často stretnúť aj s relatívnymi novinkami, akými sú napríklad platby kryptomenami.

Zákaznícka podpora je ďalšou dôležitou oblasťou. Ide o zrejme najmenej viditeľnú zložku online operátora, no to platí len do chvíle, kým nevznikne nejaký problém, či už na strane hráča, alebo na strane operátora. Pokiaľ má operátor udelenú licenciu od Ministerstva Financií Slovenskej republiky, je povinný sa riadiť zákonmi našej krajiny. Vždy je ale rozdiel, či je operátor ústretový a stará sa o spokojnosť hráčov a plynulé fungovanie svojich online služieb, alebo jeho ochota siaha len do miery zákonom stanovenej.

Napriek snahe stávkových kancelárií riešiť akékoľvek nezrovnalosti k obojstrannej spokojnosti, nie je možné vylúčiť, že problém, alebo ochota ho riešiť, nakoniec presiahnu kapacity zákazníckej podpory. Pri stávkovaní ide o peniaze a každý z nás chce, aby sa v takýchto situáciách hralo férovo. To je dôvod, prečo boli založené viaceré organizácie, ktorých poslaním je pomôcť pri riešení sporov v oblasti stávkovania, ako aj dohliadať na celkovú férovosť a spravodlivosť fungovania online stávkových kancelárií. Z tých najznámejších organizácií je dobré spomenúť napríklad eCOGRA, EGBA, ESSA, iTechLabs, GLI, Thawte, IBAS, GamCare, alebo GamStop. Dôležitou vždy bola a aj bude ponuka športov, na ktoré je možné si vsádzať. Tradičné športy ako futbal, tenis, či ľadový hokej sú samozrejmosťou, no netreba prehliadať ani čoraz populárnejšie novinky, akými sú e-športy. Profesionálne súťažné hranie počítačových hier už dávno presiahlo hranice Ázie, kde nadobudlo svoju pôvodnú popularitu. 

Sortiment počítačových hier, pre ktoré sa pravidelne organizujú medzinárodné turnaje, je v dnešnej dobe porovnateľný so živými športmi. Najmä počas krízy spôsobenej koronavírusom Covid-19 sa rozšírila aj popularita virtuálnych športov - virtuálnych verzií skutočných športov, ktoré sa pre pandémiu a ňou vynútené karanténne opatrenia nemohli hrať naživo. Pre niektorých tipérov je stávkovanie len príjemným občasným spestrením sledovania ich obľúbených športových prenosov, no sú medzi nami aj takí, pre ktorých je tipovanie skutočný koníček. Práve pre pravidelných tipujúcich zvyknú stávkové kancelárie ponúkať vernostné programy. 

Takéto programy sú vo všeobecnosti výhodné pre všetkých hráčov spĺňajúcich podmienky vyžadované pre vstup, no čím je tipér aktívnejší, tým väčšie výhody si prostredníctvom vernostného programu môže užívať. Splnenie podmienok účasti vo vernostnom programe pritom väčšinou nebýva vôbec náročné. Často je jedinou podmienkou vstupu do takéhoto programu len samotná registrácia na stránke online stávkovej kancelárie. Stávkovanie už dávno nie je takou jednoduchou záležitosťou, akou bolo v minulosti. Tipéri už nezvyknú tipovať len to, ktorý tím vyhrá zápas. V súčasnosti už stávkové kancelárie (aj tie online) ponúkajú tipovanie na rôznorodé detaily pretekov, alebo zápasov, akými sú presný výsledok, presné poradie, počet strelených gólov, alebo počet rohových kopov. 

Pre hráčov, ktorí vyhľadávajú viac adrenalínu než koľko dokáže ponúknuť tipovanie pred zápasom je tu aj možnosť uzatvárania stávok priamo počas zápasu. Na prvý pohľad sa môže zdať výber tej správnej stávkovej kancelárie takým zložitým kúskom, že je priam len na náhode, či si začínajúci hráč správne vyberie, alebo sa len popáli. Ako však ukazujú recenzie jednotlivých operátorov, rozdiely existujú, a vôbec nie sú náhodné. Základom akéhokoľvek uzatvárania stávok je stratégia a prehľad v danom športe a to isté platí aj pre kvalitný a spoľahlivý výber stávkovej kancelárie, či už ide o kamennú stávkovú kanceláriu, alebo o jej online verziu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite