Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Detvan, vzor 2016

.andrej Bán .časopis .téma

Povedať, že Sládkovič by sa dnes čudoval, to by bola banalita. Áno, Podpoľanie je svojrázny kraj so svojráznou mentalitou.

Čo si myslia o Slovensku bývalí voliči Mečiara a dnešní voliči Fica?

Kdesi v strede Detvy stojí vysoký, osamelý hrdý hotel. Volá sa Detva, pochopiteľne. Návštevník má pocit, že jeho majitelia by zarobili viac, ak by tu neposkytovali nocľah, ale keby celý tento, neskoršími úpravami nedotknutý skanzen socializmu premenili na múzeum so vstupným. Cudzinci by nepohrdli. Dvojlôžková izba za 21 eur, ktorá sa od Husákových čias prakticky nezmenila, či požičiavanie spoločenských hier (Človeče, nehnevaj sa!) za jedno euro na recepcii, kde nájdete personál iba po piatej popoludní, to sú iba úvodné dojmy. Pri detailnejšej obhliadke, ktorú rozhodne odporúčame, milovníkov architektúry a dizajnu zaujme celkový retroštýl: dobové hnedé sklenené lampy v tvare gule, zákusky v barovom stole, ktorý nechladí a na ktorý praží zimné slnko, medené doplnky, početné zaprášené rastliny, aj popínavé, či predajná galéria obrazov s folklórnymi motívmi z Detvianskej umeleckej kolónie (DUK). Zachcelo sa vám dvojmetrovej olejomaľby švárnej Detvanky? Za 2 300 eur je vaša.

Ešte nedávno bol hotel vyťažený, to keď tu bývali stavitelia rýchlostnej komunikácie R2 a obchvatu Detvy. Stopy po zablatených bagančiach sú už, pochopiteľne, upratané, no nápis na skle dverí pri toaletách „prosíme hostí v pracovnom oblečení, aby si svoje jedlo vychutnali vedľa v reštaurácii“ ostal ako relikvia dodnes. Hotel zažil posledný záchvev slávy ešte skôr, za vlády HZDS v 90. rokoch, keď sa tu na uzavretých seansách stretával Vladimír Mečiar so svojimi kumpánmi. Primátor Detvy bol vtedy šéfom celoslovenskej organizácie starostov za HZDS a hnutie tu dosahovalo vyše 70-percentné volebné zisky. O niečo nižšie, no podobne astronomické výsledky v strojárenskom okrese dosahuje teraz Smer. V roku 2012 táto strana z viac ako 16-tisíc hlasov získala približne 10-tisíc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite