Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesta do hlbín duše voliča Smeru

.michal Novota .filip Olšovský .časopis .téma

Nemožnosť charakterizovať takú obrovskú masu ľudí často nahráva nepravdivým legendám.

No oveľa bližšie k pravde, než každé predčasné zjednodušenie, má jeden postreh – opisovať voliča Smeru znamená písať o priemernom Slovákovi.

Začne to mávnutím rukou. Pokračuje notoricky známymi povzdychmi: „Všetci sú rovnakí. Nejako bolo a nejako bude. Tí hore rozhodnú. Čo už ja s tým urobím.“ Nie, necitujeme Kalinčiakovu Reštavráciu ani Jesenského Demokratov. Táto klasika patrí do slovníka voličov, ktorí nenosia stranícke tričká príliš viditeľne. Potmehútsky sa usmievajú, ako to všetkým natreli a majú teflónovú pamäť.

Najprv sa porátajme so sériou neužitočných mýtov. Po prvé, voliči Smeru nie sú len dôchodcovia. Nájde sa medzi nimi veľa mladých a frustrovaných z neschopnosti presadiť sa, ale zrejme najviac príslušníkov strednej generácie, ktorá má pocit, že na ňu dejiny zabudli. Ešte aj tie Dzurindove reformy si odniesli na chrbte najmä oni. Radi by išli k moru a cestovali, ale nemajú za čo. Načo je im taká sloboda?

Po druhé, voliči Smeru nie sú všetci zapálení socialisti, i keď časy normalizačných súdruhov majú nostalgickú príchuť priemernej bezstarostnosti. Toho zasmradeného ticha, kde nevyskakovať znamená žiť si dobre. Už len mať dobré konexie, ideálne bratranca na ministerstve. Hovoriť o tom, že je medzi nimi veľa matrikových kresťanov, lebo vedia, čo sa v rodine sluší a patrí, by bolo nosením dreva do lesa. Sociológovia Oľga Gyarfášová a Vladimír Krivý v publikácií Ako sa mení slovenská spoločnosť siahli po termíne „konzervatívni ľavičiari“. Keď treba zahrať na identitu, národní a kresťanskí, keď na srdce, tak ľavičiari.

Po tretie, nie všetci sú z lazov a v zamastených nohaviciach strihajú ovčiu vlnu. Smer má svoje bašty vo vidieckych oblastiach, ale skóruje aj v malých a stredných mestách. Darí sa mu tam, kde sa v medzivojnovom Československu darilo Hlinkovej slovenskej ľudovej strane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite