Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smrť každému, kto sa pritrafí

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Názov tej knihy je hrozivý, meno autora je falošné, obsah je podľa súčasných historikov dôveryhodný. O pôsobení ruskej tajnej služby pri „oslobodzovaní“ Československa tak máme ...

... svedectvo z prvej ruky. Nie je to pekné čítanie.

Kniha Smerš s podtitulom Rok v tábore nepriateľa vyšla prvý raz v roku 1948. V ruskom origináli ju vydal mníchovský vydavateľ. Neskôr bola preložená do nemčiny aj do angličtiny a napokon vyšla v roku 2014 v češtine vďaka Ústavu pro studium totalitních režimů.

Podivné slovo Smerš je skratkou dvoch slov – smerť špionam (smrť špiónom). Tento zvláštny novotvar označoval zvláštne oddiely sovietskej vojenskej kontrarozviedky vytvorené v roku 1943 na tajný Stalinov rozkaz. Boli vyčlenené zo Správy zvláštnych oddelení NKVD a podriadené priamo Stalinovi.

Úlohou jednotiek Smerš bolo jednak odhaľovať zradcov v radoch Červenej armády (jedným z tisícok odhalených bol Alexander Solženicyn), a jednak zatýkať nepriateľov ZSSR na všetkých dobytých územiach. Na tieto územia vstupovali v tyle postupujúcej armády a okamžite začínali pracovať, zvyčajne podľa vzorca: vyhľadať, vypočuť, odsúdiť, popraviť (alebo odviezť do gulagu).

mondič

Michail Mondič sa narodil v roku 1923 v Československu, na Podkarpatskej Rusi. Ako trinásťročný odišiel študovať najprv do Prahy a neskôr do Budapešti. Na jeseň roku 1944 si začal písať denník, v ktorom síce stručne, ale veľmi plasticky opísal situáciu na Podkarpatskej Rusi pred príchodom frontu aj po ňom.

V januári roku 1945 si ho vďaka jazykovým znalostiam vybral Smerš ako prekladateľa a tlmočníka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite