Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Skrytá vojna v Jemene

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Občianska vojna v Jemene navonok akoby neprebiehala. Medzinárodné spoločenstvo jej nevenuje ani zďaleka toľko pozornosti ako konfliktu v Sýrii. Zatiaľ.

Zástupca Červeného kríža Peter Maurer bil na poplach: „Jemen po piatich mesiacoch konfliktu vyzerá ako Sýria po piatich rokoch.“ Jeho vyjadrenie zaznelo ešte vlani v auguste – a odvtedy sa všetko len zhoršilo.

Humanitárna situácia v Jemene je otrasná. Konflikt zasiahol prakticky všetky provincie, väčšina z 26 miliónov obyvateľov potrebuje humanitárnu pomoc. Ľudia trpia podvýživou a nedostatkom pitnej vody. Vážna akútna podvýživa postihuje až 320-tisíc detí. Hrozia choroby ako cholera. Krajina akoby sa prepadla o storočia do minulosti.

dávne ihrisko veľmocí

Žiaľ, nádej na skoré ukončenie občianskej vojny v Jemene by bola naivná. Konflikt vypukol z komplikovaných príčin, jeho priebeh je ťažko čitateľný a vyústenie zostáva v nedohľadne. Až to vyzerá, že bojuje každý proti každému: separatisti (húsíovci) sú proti súčasnej vláde prezidenta Hádího, prívrženci Hádího sú proti skupinám verným exprezidentovi Sálihovi (aj keď spoločne bojujú proti separatistom). A samozrejme, významnú rolu hrá dávny spor sunnitov a šiítov.

Prsty v občianskej vojne majú aj regionálne mocnosti. Šiítsky Irán podporuje separatistov húsíovcov, ktorí vyznávajú zaídizmus, vetvu šiítskeho islamu. Sunnitská Saudská Arábia zase bojuje na strane súčasnej vlády, pretože sa obáva vzostupu iránskej moci a vplyvu. Odohráva sa tu teda aj vojna v zastúpení medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite