Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Až do posledného dychu

.peter Bálik .časopis .kultúra

Týždeň pred smrťou zavolal David Bowie producentovi a priateľovi Tonymu Viscontinu a povedal mu, že zložil päť nových piesní. Veril, že ešte stihne nahrať jeden album.

Keď Davidovi Bowiemu vyšiel 8. januára nový album Blackstar, nikto nepredpokladal, že o tri dni bude mŕtvy. Najprv to vyzeralo, že si britská legenda tento druh podivuhodného marketingu do bodky naplánovala. V skutočnosti išlo o zhodu okolností. Podľa časopisov Rolling Stone a NME či britského Guardianu bol Bowie totiž odhodlaný pracovať až do posledného dychu.

Keď mu pred osemnástimi mesiacmi lekári diagnostikovali rakovinu, spevák sa nevzdal. Počas liečenia nahral skvelý album Blackstar, pripravil muzikál Lazarus a natočil dva videoklipy. To však nebolo všetko. Týždeň pred smrťou zavolal producentovi Tonymu Viscontimu, ktorý s ním pracoval na posledných albumoch The Next Day a Blackstar, že má pláne nahrať ešte jeden album. Keď mu lekári v novembri povedali, že jeho stav je neliečiteľný, Bowie stihol zložiť päť nových pesničiek a spraviť z nich demonahrávky.

Do jeho plánov sa mu postavila smrť. Na začiatku roka Bowie nepredpokladal, že priebeh choroby bude taký rýchly. „Mysleli sme si, že mu zostáva ešte zopár mesiacov života. Bol nadšený, že môže stihnúť nakrútiť ešte jeden album. No jeho koniec musel byť rýchly. Nie je to tajomstvo. Po našom rozhovore sa jeho stav musel rapídne zhoršiť,“ povedal Visconti pre Rolling Stone. O jeho zdravotných problémoch vedel už od začiatku minulého roka, keď s ním začal nahrávať Blackstar.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite