Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V dedine je každý rodina

.andrej Bán .časopis .téma

Rozhovor s gréckokatolíckym kňazom Jaroslavom Popovcom (53), ktorý od roku 1985 pôsobil devätnásť rokov v Krajnej Bystrej, rodisku Vasila Biľaka.

aké boli za socializmu vaše začiatky v tomto kraji?

Bolo to z extrému do extrému. Na jednej strane utláčanie náboženského ducha, na druhej strane farskú budovu v Krajnej Bystrej po mojom príchode rekonštruovali z peňazí, ktoré vybavoval rodák Vasil Biľak – v tom čase to bolo 300-tisíc korún, ktoré prišli na okresný národný výbor.

zisťovali ste, čo viedlo druhého najvyššieho komunistického funkcionára v Československu k oprave fary?

Myslím si, že inklinoval k svojej domovine, ako písal aj vo svojich pamätiach. Nemal tam síce priamych potomkov, no cítil k tomuto kúsku zeme zvláštny cit. Vedel, že je to chudobný kraj, ľudia si tam nevedia sami pomôcť. Stará budova fary bola zničená vo vojne.

odkiaľ ste prišli do Krajného Bystrého?

Pochádzam zo stropkovskej doliny, rodom som z Lomného. Moji predkovia pochádzajú zo zatopeného Vaľkova. Náhody neexistujú, odtiaľ pochádzala aj Biľakova matka.

poznali ste sa?

Nie, ja už som mladší, no môj otec ich poznal. A keď som mu povedal, kam idem, reagoval: ideš do kraju, kde máme rodinu. Lebo v dedine je každý rodina.

vládla vtedy v kraji silná ateizácia?

Určite, väčšina sa bála chodiť do chrámu. Hľadali cestičky, ako každý. Viera sa nestratila, iba sa prikryla pod haldou snehu. Cítili, že aj Bohu je potrebné dať česť. Krsty sa robili tajne, chodili za mnou pod rúškom noci. Nikto nikomu neveril, ani v rodine. Vždy sa našli prospechári, ktorí si chceli privyrobiť udávaním.

čo hrozilo tým, ktorí chodili do chrámu?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite