Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osobnosti

.štefan Hríb .časopis .téma

Bolo logické, že krátko po Novembri vstúpili do politiky „nepolitickí“ ľudia. Bola to doba, v ktorej mali s oficiálnym fungovaním verejného priestoru skúsenosť iba kariérni komunisti, a všetci ostatní boli v tomto smere začiatočníci.

Bolo logické, že krátko po Novembri vstúpili do politiky „nepolitickí“ ľudia. Bola to doba, v ktorej mali s oficiálnym fungovaním verejného priestoru skúsenosť iba kariérni komunisti, a všetci ostatní boli v tomto smere začiatočníci.
Ale akí to boli začiatočníci – autentickí ľudia s názorom, odvahou a zmyslom pre spoločné veci. Marcel Strýko, Juraj Flamík, Mikuláš Huba, Fedor Gál, Anton Vavro a desiatky ďalších umelcov, ekonómov, právnikov, ochranárov, ktorí navonok nenosili obleky, ale svetre, a vnútri neboli ani prázdni, ani cynickí, ale hlboko odhodlaní vybojovať krajine slobodu. Boli to zdanlivo nepolitickí ľudia, ktorí však svojím životom, postojmi a snami pomohli položiť základy skutočnej politiky.

Odvtedy prešlo 19 rokov, a všetko je inak. Aj dnes ešte vstupujú do politiky „nepolitickí“ ľudia, začiatočníci. Ale akí sú to začiatočníci – beztvarí nositelia priemeru, zbabelí a poslušní svojim stranám, samoľúbi až hrôza, so zmyslom pre svoje postavenie alebo aspoň svoju verejnú publicitu, ale úplne zbavení schopností – aj schopnosti vnímať krajinu ako celok. Rafaj, Číž, Micheľ, Urbáni, Kovarčík, Cibulková, superpriemer z KDH, veštkyňa zo Smeru, jej kolega Podmanický, bezmenní Csákyho klubisti a zástupy ďalších, čo plnia parlament svojím úbohým obzorom. Už nosia navonok obleky, už vedia hovoriť parlamentné frázy, ale vnútri už niet ani elegancie, ani predstavy o slobode. Sú to zdanlivo politickí ľudia, svojimi postojmi a snami však pomáhajú zbaviť politiku dôvery a obsahu.
Je, samozrejme, normálne, že v politike sú aj „nepolitickí“ ľudia. Ale to, čo sa deje tu, je nebezpečné. Keď aj v lepších stranách ostane len pár vodcov a inak iba neschopný, no ctižiadostivý priemer, keď autentické hľadanie a spor vystrieda všadeprítomné predstieranie, až potom môže Fico jasať. Až vtedy pretvorí krajinu na svoj obraz.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite