Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Architekt a legionár Tvarožek

.ján M. Bahna .časopis .architektúra

Málokto pozná meno architekta najefektnejšieho schodiska na Slovensku -- teda priestorového ónyxového šperku v budove bývalej Mestskej sporiteľne na Námestí SNP v Bratislave.

Je to brezovský rodák, architekt Juro Tvarožek (1887 - 1966).

Schodisko by malo byť majstrovským kúskom objektu, na ktorom sa ukáže architektova kreativita. A toto schodisko v sporiteľni je skutočným architektonickým skvostom. Odborníci ho nazývajú aj loosovské, podľa viedenského architekta Adolfa Loosa, ináč rodáka z Brna a spoluzakladateľa modernej architektúry. Loose vo svojej knihe Ornament a zločin už v dvadsiatych rokoch minulého storočia bojuje proti prebujnenej eklektike. On vo svojich čistých hmotách používal vzácne dekoratívne kamene i exotické drevá namiesto povrchných dekorácií. Takto vnášal do interiérov noblesu a výnimočnú atmosféru. Podobne pracoval s podsvieteným polodrahokamom, Levickým zlatým ónyxom aj architekt Juro Tvarožek, keď navrhoval schodisko v budove bratislavskej Mestskej sporiteľne, ktorá u nás patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky medzivojnovej moderny.

genius loci v Brezovej

Juro Tvarožek sa narodil v Brezovej pod Bradlom v rodine kováčskeho majstra, neskôr hostinského. V živote evanjelickej rodiny s 13 deťmi hrala dôležitú úlohu rodinná súdržnosť, ktorá veľa znamenala pre Jura Tvarožka v celom jeho živote. Brezová pod Bradlom je výnimočné mesto na mape Slovenska. Čím to je, že sa tu a v blízkom okolí narodilo toľko geniálnych ľudí? Genius loci je tu extrémne koncentrovaný a čitateľný. Vytryskuje na každom rohu, na každej ulici, pahorku či pamätníku a vrcholí na Bradle. Brezová má asi najviac pamätníkov a pomníkov zo slovenských miest. Keď si prezriete knihu o jej osobnostiach od Slavomíra Micháleka, narazíte na desiatky mien, ktoré významne ovplyvnili naše dejiny. Slávni architekti, rodáci z Brezovej, Dušan Jurkovič a Juro Tvarožek dokázali pretaviť fenomén rodného mesta a podbradlianskej krajiny do svojho diela.

Cintoríny sú vždy miestom, kde pochopíte to podstatné z konkrétneho mesta, jeho históriu a aj rodinné vzťahy. Brezovský cintorín je výnimočný nielen pochovanými osobnosťami, ale aj polohou, monumentalitou a architektonickou kultúrou, čo je v našich pomeroch vzácnosť. Brezovských architektov nájdete pochovaných na cintoríne, ktorý si sami vyprojektovali. V strede stojí náhrobník Dušana Jurkoviča. Po svahu sú terasovite rozložené radové hroby jednotlivých dynastií. Či už sú to Poláčkovci, Tvarožkovci, Halabrínovci, Jurkovičovci, či Papánkovci a ďalšie známe mená. Ich dôstojné hroby hovoria o kultúre rodín, z ktorých vyšli naši géniovia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite