Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paríž, piatok trinásteho

.anton Vydra .časopis .fototéma

Krvavé teroristické útoky, ktoré minulý týždeň otriasli metropolou Francúzska, si vyžiadali 129 mŕtvych a 350 zranených. Paríž sa stal na niekoľko hodín infernom.

Je piatok ako každý iný. Parížania sa tešia na začínajúci víkend. Vyrážajú do nočných ulíc. Títo sa idú poprechádzať, tamtí si chcú posedieť s priateľmi. Jedni smerujú na futbalový štadión na zápas medzi Francúzskom a Nemeckom, iní idú na koncert skupiny Eagles of Death Metal. Ostatní si užívajú tichú parížsku noc po svojom. A potom sa to stalo.

diablov bozk

Pár minút po deviatej večer sa v blízkosti futbalového štadiónu Stade de France na Rue Jules-Rimet ozval prvý výbuch. Prvé, čo mnohým v tej chvíli napadlo, bolo, že ide o pyrotechnické efekty. Ale nešlo. Vzápätí sa ozýva druhý výbuch a potom tretí. Zápas sa však hrá ďalej a osemdesiattisíc ľudí v hľadisku ešte vôbec netuší, čo sa len pár metrov od nich odohralo. Na tribúne sa navyše nachádza aj prezident François Hollande, ktorého ochranka odvedie preč ešte počas zápasu. Traja samovražední atentátnici mali jasný cieľ, no neprešli cez ochranku. A tak nálože pripevnené na svojom tele odpálili aspoň „naslepo“. Útok na Stade de France si popri troch útočníkoch vyžiadal iba jednu obeť a mohli by sme povedať, že to pre všetkých dopadlo šťastne. Lenže teroristi mali ambicióznejšie plány.
Približne v tom istom čase, ako sa ozvala prvá explózia na Stade de France, vystúpia z auta s belgickou poznávacou značkou na križovatke Rue Bichat a Rue Alibert samopalmi ozbrojení muži a začnú páliť do ľudí v blízkom bare a reštaurácii. Pätnástich zabijú, ďalších pätnástich postrelia. Potom ujdú.
Necelých desať minút nato sa na Rue de la Fontaine-au-Roi objavuje iný terorista, ktorý zastrelí piatich ľudí a ôsmich zraní. Ďalší dvaja útočníci krátko po incidente strieľali na Rue de Charonne do ľudí na terase reštaurácie La Belle Équipe. Zabili devätnásť ľudí, deviatich zranili. Takisto sa im podarilo ujsť. Potom prišiel rad na Bataclan.
Najskôr na sebe odpálil nálož terorista v kaviarni na Voltairovom bulvári. Zranil pritom pätnásť ľudí. Trom ďalším útočníkom sa však podarilo dostať do koncertnej haly Bataclan, kde 1 500 divákov sledovalo koncert skupiny Eagles of Death Metal a práve počúvalo ich skladbu Kiss the Devil. Teroristi začali do ľudí páliť samopalmi, hádzali medzi nich granáty a nakoniec ľudí použili aj ako rukojemníkov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite